1. madde 7 de belirtilen durum tarafımca sanırım tam olarak açıklanamamış. "bilerek yanlış bilgi vermez" şeklinde ifade düzeltildi.
  2. öncelikle @hayırsız evlata katılmakla beraber yani "yapay bir kimlik yaratmak yerine teknik değişikliklerin daha çok işe yarayacağı" düşüncesine bende katılıyorum ancak bu, sistemin ikinci ayağını oluşturuyor.

    manifesto, kullanıcıların yazdığı ve kendilerinin bağlı olduğu bir kurallar bütünü oluşturmak için yazılmaya başlandı. teknik değişiklikler ise tamamen yönetimin elinde olan bir süreç ve bizim buna müdahalemiz fikir vermekten ileri gidemiyor ne yazık ki. youreads'in geleceğini büyük oranda yönetimin tutumu ve yapacağı değişiklikler oluşturacakken biz yazarlara da bazı sorumluluklar düşüyor diye düşünüyorum. manifesto da o sebeple yazılmaya başlandı.

    ayrıca manifestonun yapay bir kimlik yarattığını düşünmüyorum. şu an için yapay bir kimlik yaratmaya çalışan bir eser olduğu ortada ancak çok büyük bir kullanıcı kitlesi bu esere katkı yapmaya başlarsa manifestonun yarattığı ideal kullanıcı kitlesi gerçek bir kitleye dönüşecektir.

    diğer tüm sözlük deneyimlerinde her zaman bir nokta geldi ve kaliteli içerik boş entrylerin arasında yitip gitmeye başladı. bunun suçu ya yönetimdeydi yada eski kullanıcıların tutumunda. bu manifesto adından da anlaşılabileceği gibi yönetim ayağında fikir beyan etmeyen kullanıcıların yapması gerekli olanları barındırıyor. bağlayıcılığı olmayan bir manifesto. bu manifestonun tek yaptırım gücü sosyal baskı.

    anketlerin yönetim tarafından paylaşılması istenmiş. @abi ye bende böyle bir talepte bulunabilirim ancak neticede youreadsin değil youserların oluşturduğu bir manifesto bu. bunu yapması mı daha sağlıklı olur yapmaması mı bilemiyorum.

    madde 1 ve 7 yi forneus'un talepleri doğrultusunda değiştirmek için bir anket daha ekleyeceğim. bu yorum çok uzadı. linkin bu yorum içerisinde yok olup gitmesini istemem. biraz sonra paylaşırım.

    madde ekleme talebinde olan bir iki girdi daha var bu başlıkta. hepsi tek tek oylamaya sunulacak ancak öncelikle tartışmalı maddeler ve düzeltilmesi istenen maddelerde bir karara varmak daha sağlıklı olacaktır.

    madde 0 ın, bizim, yönetimden bağımsız tek yaptırım gücümüz olduğunu unutmayın. işi yönetime bırakmadan önce manifestonun şu maddesini çiğniyorsunuz şeklinde bir mesajla ilgili youserı uyarmalıyız. şimdiki yönetim son derece iyi ve saygı duyulası olsa da orta ve uzun vadede yönetimin kimlere kalacağını bilemeyiz. bu yüzden bir sosyal baskı mekanizmasını daha şimdiden kurmak zorunda olduğumuzu düşünüyorum.

    umarım daha çok insan katkı yapmak için bu başlığa gelir ve daha kolektif bir manifesto yazarız.
  3. 6. ve 7. maddenin upgrade edilmesi gerektiğini düşünmekteyim.

    6. maddenin gerekli olduğu fikrine sahip olsam da gerekli sansür konularak mizahi amaçlı (hakaret amaçlı değil) kullanılabileceği kanaatindeyim. zaten hakaret amacı güdüldüğünde diğer maddelere ters düşmektedir. ancak arkadaş arasında bir diyalog anlatırken de o konuşma küfürlü ise, gerekli sansürleri koyarak ya da aşırıya kaçmadan yazılabilir bence.

    örneğin: (biraz fazla sansürledim bunlar azaltılabilir)
    - oğlum ne yaptın sen
    - sana mı soracam y..aam.
    - sus s..erim. senden bi b.k^:bok küfür değil ama benim tercihim böyle yazmak^ olmaz.

    mesela bu diyalog başka şekilde aktarılamaz. bir de başlık konusunda tabi ki sansür olmaz. (bkz: ya yok ali sami) iyi bir örnek.

    bir diğer madde olan 7. maddenin bir zararı olmayacak şekilde ironi yapma, dalga geçme ve kafadan sıkma özgürlüğünü engellememesi gerektiğini düşünmekteyim. zaten ironi yapan, ironiyi anlayanlar tarafından anlaşılma amacı güdeceğinden o şekilde yorum yapacaktır. ya da doğrudan dalga geçme, alaya alma da yorumun bir parçası olarak renk katacağı düşüncesindeyim. tabi ki yine burada da hakaret olmaması gerektiği konusunda ve istismar edilmemesi konusunda hemfikirim. ancak ironi bile yapamadan sadece doğruların yazılacağı bir yer sıkıcı hale gelecektir. yaratıcılığı öldürecektir.
  4. madde 10 için oylama linki eklenen manifesto. umarım daha çok insandan daha sık geri dönüş gelir.

    manifesto ne kadar kolektif ise o kadar sağlam bir manifesto olur.
  5. 1. ve 7. maddelerde bir düzenleme talebi geldi. ilgili düzenleme talebini buradan (bknz: link) okuyup şuradan link oy verirseniz çok müteşekkir oluruz.

    ayrıca düzenleme ve madde ekleme isteklerini manifestonun en üstünde bir duyurular kısmına yazıyorum. orayı takip etmenizi öneririm.
  6. küfür maddesi bence de olumlu değil. ayrıca entrylerin alakalı alakasız çöpe taşınması da aynı olay. benim dün başıma geldi ve neden çöpe alındığını da anlayamadım entrymin. özellikle çöp konusu doğru değerlendirilmezse insanlarda bir zaman sonra sinirlenme durumu başlayabilir.
  7. kesinlikle küfür maddesine karşı çıktığım manifesto. küfür, bir kişiyi ya da bir kurumu hedef almadıkça zararlı değildir. fikir belirtilen bir platformda suç teşkil edecek durumlar haricinde bir kısıtlama olmamalıdır. mecliste sırf bu sebeple kürsü dokunulmazlığı vardır. elbette bir kişiye küfür edilmemesi gerektiğini her youser biliyordur.
  8. ''youser her ne olursa olsun küfür etmekten kaçınır.'' neden kaçındığımızı anlayamıyorum. bu bana ana dilinde konuşma gibi geliyor. kendimi en iyi küfürle ifade ediyorum. küfür bir şahısa ya da bir topluluğa değilse bunun kime ne zararı var anlamıyorum amına koyayım. küfüre neden karşı olur bir insan.