• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.20)
the hateful eight - quentin tarantino
spaghetti delisi tarantino, kill bill vol.2 ve django unchained'den sonra yeniden aynı sularda yüzüyor. tim roth ve michael madsen'i yeniden bir araya getirdiği filmde kurt russell, jennifer jason leigh, samuel l. jackson, bruce dern gibi oyuncular da yer alacak.
  1. beklentilerimin çok altında kalan, tarantino'nun yazıp yönettiği, oyuncu olarak yer almadığı çakma bir western filmi. tamam yönetmenin bu konudaki yeteneği farklı işler yapma becerisi tescilli. bunu tartışmaya bile gerek yok. üstelik tarzı da oldukça hoyrat ve farklı. ama en baştan beri yönettiği belli başlı filmlere bakarsanız kan ve şiddet hep yüksek dozlu olsa da rezervuar köpeklerinden sonra estetik ve sanat yönünün giderek güçlendiği şiddet unsurunun ana tema olmaktan çıktığı görülecektir. ta ki bu son garabete kadar.

    son iki filmini western tarzında çeken yönetmen belli ki bu alanla ilgili onlarca yıldır yapılmış kalıbı beğenmiyor ve sert biçimde eleştirmek istiyor. dönemin insanlık dışı davranışlarını ve bazı meseleleri de daha net biçimde vurgulamak istiyor, başta da insanların milliyet ve ten rengi eksenindeki ayrımını. ama django'da yakalanan bütünlük, estetik, ayrımcılığı yansıtma becerisi nerede bu abartılı kelimesinin bile hafif kalacağı şiddet dolu film nerede. insanların midesini kaldıracak sınır öyle bir aşılmış ki ortada sanat değeri filan kalmamış. tek mekan ağırlıklı çekimle rezervuar köpeklerinde yakaladığı başarıyı buraya taşımak isteyen yönetmen kurduğu mekan çok ilgi çekici de olsa bunu becerememiş. film tarantino sinemasının genel olarak yukarı yönlü seyrinde ciddi bir kırılma oluşturdu benim gözümde.

mesaj gönder