• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.08)
1984 - george orwell
george orwell'in kült kitabı bin dokuz yüz seksen dört, yazarın geleceğe ilişkin bir kâbus senaryosudur. bireyselliğin yok edildiği, zihnin kontrol altına alındığı, insanların makineleşmiş kitlelere dönüştürüldüğü totaliter bir dünya düzeni, romanda inanılmaz bir hayal gücüyle, en ince ayrıntısına kadar kurgulanmıştır. geçmişte ve günümüzde dünya sahnesinde tezgâhlanan oyunlar düşünüldüğünde, ütopik olduğu kadar gerçekçi bir romandır bin dokuz yüz seksen dört. güncelliğini hiçbir zaman yitirmeyen bir başyapıttır; yalnızca yarına değil, bugüne de ilişkin bir uyarı çığlığıdır.
  1. stalinin totaliter sosyalizmini eleştiren george orwell kitabı .her ne kadar kapitalizmi de eleştirse de kapitalizm kitapta yazarın istemeyeceği şekilde kötünün iyisi olarak lanse edilmiş.kitapta anlatılanların çoğunluğu halihazırda şu an kuzey kore de uygulanıyor.bu durum bile yazarın ne kadar ileri görüşlü olduğunu bilmek açısından önemli.içeriğine gelecek olursak insanı gerim gerim geren duyguyu olduğu gibi hissedebileceğiniz sürükleyici bir anlatıma sahip olayların tahmin edilemez olması ayrı bir güzellik katmış.bundan sonrası spoiler içerebilir sadece winstonun goldsteinın kitabını okuduğu bölüm sıkıcı geldi oraları yarım yamalak okuyup geçtim.


    devletler bir gün dost olarak gördüğü bir şeyi yarın düşman belleyebilir bunda sorun yok çünkü devlette sadece çıkarlar vardır kişi kurumların herhangi bir önemi yoktur.kitapta farklı olarak parti insanların bunları sorgulamaması adına geçmişi de denetim altına almış.zaten partinin sloganlarından biri "cahillik güçtür".bunu iyi yansıtmış.

    kitapta dikkatimi çeken bir başka konu ise proleterler.yani herşeyi asgari düzeyde yaşayan fabrikalara kölelik yapan insanlar.parti proleterleri insan yerine koymuyor.proleterler ve hayvanlar özgürdür diyor.özgürlüğü de kölelik olarak görüyor.
    proleterle ilgili çok güzel bir söz var kitapta:"bilinçlenmedikçe ayaklanmayacaklar,ayaklanmadıkça bilinçlenmeyecekler"

    ve son slogan bitmek bilmeyen savaşlar.bütün savaşların amacının iktadırı korumak olduğu belirtiyor ve savaş ekonomisinin önemini vurguluyor.savaş barıştr sloganıyla.

    sonuç olarak kitapta anlatılan durum ve olgularla ilgili ülkemiz başta olmak üzere dünyadan birçok örnekler de bulabileceğiniz bulabileceğiniz tek kelime ile harika bir başyapıt.

mesaj gönder