• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (7.22)
aşk ve öbür cinler - gabriel garcia marquez
"mezar yazıtı ilk kazma darbesiyle parça parça yerinden fırlamış, bakır renginde canlı bir saç yığını mezardan dışarı taşmıştı. ustabaşı, işçilerinin de yardımıyla bunları tümüyle dışarı çıkarmak istedi, ama saçları ne kadar çok çekerlerse o kadar uzun ve gür görünüyorlardı; sonunda hâlâ bir kız çocuğunun kafatasına yapışık son saç telleri de dışarı çıktı... yere yayılan o harikulade saçlar yirmi iki metre on bir santim uzunluğundaydı..."

gabriel garcía márquez, yıllar önce tanık olduğu bu ürkünç olayın izini sürerek, gizemli bir aşk öyküsü çıkarıyor ortaya, bahtsız bir genç kızla bir rahibin olağandışı aşklarının öyküsünü. büyülü gerçekliğin büyük ustası, aşk ve öbür cinler’de, yaşama ve ölüme meydan okumakla kalmayan, aklın ve inancın sınırlarını da zorlayan bir aşk hikâyesi sunuyor okurlarına. gerçekle söylencenin ustalıkla harmanlandığı çağdaş bir novella.
(kaynak: idefix)
  1. youreads eşzamanlı kitap okumaları sayesinde kitaplığıma kattığım ve nihayet tamamladığım kitap. aslında kitap, okuduğum ilk marquez kitabı. ister istemez beklentim büyük başladım yola ama hevesim kırıldı desem yalan olmaz. adapte olmakta güçlük çektim, anlıyor muyum acaba okuduğumu diye de sık sık düşündüm. gerçi kitabın ileriye doğru sürükleyişi size bu soruları daha az sordurabilir.

    değişik bir hikaye elbet. hurafeler, cinler, şeytanlar derken farklı bir atmosferde hissetmiyor değilsiniz kendinizi. zaten konunun çıkış yerine bakacak olursak da yazarın bundan uzak kalmak istemediği ve bağlı kaldığı da aşikar. zira kitapta pek çok bilgi mevcut. bazı yerlerde çok gereksiz ayrıntıya girmiş de, bazı yerlerde ise çok üstünde durmamış gibi bir izlenim bıraktı bende.

    tüm bunların yanında aşk nerede? diye soruyorken kendinize az önce de belirttiğim gibi birden kurgu evriliyor, başka bir yere başlanıyor. henüz çocuk yaştaki bir kız ile olgunluk döneminde bir adamın aşkı yer yer her ne kadar anlatım güzel olsa da midemi bulandırmadı desem yalan olur. ister istemez kitap sizi derin bir hayal dünyasına sokuyor. kendi içinde mistik bir havası var. farklı dili ve isimler sebebiyle tam içine düştüm derken olayın, o aşka şahit olmak.. herkeste aynı izi bırakmamış olabilir ama ben rahatsız oldum açıkçası.

    adamın yaptıkları, yazarın aşkı ele alışı değil de karşı taraftaki kızın yaşı ve mağduriyeti böyle bir şey hissetmeme neden olan. yine de bana kattığı farklılıklardan dolayı, okumaya elbette değer diyorum.

mesaj gönder