• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.79)
kürk mantolu madonna - sabahattin ali
"her gün, daima öğleden sonra oraya gidiyor, koridorlardaki resimlere bakıyormuş gibi ağır ağır, fakat büyük bir sabırsızlıkla asıl hedefine varmak isteyen adımlarımı zorla zapt ederek geziniyor, rastgele gözüme çarpmış gibi önünde durduğum "kürk mantolu madonna"yı seyre dalıyor, ta kapılar kapanıncaya kadar orada bekliyordum."kimi tutkular rehberimiz olur yaşam boyunca. kollarıyla bizi sarar. sorgulamadan peşlerinden gideriz ve hiç pişman olmayacağımızı biliriz. yapıtlarında insanların görünmeyen yüzlerini ortaya çıkaran sabahattin ali, bu kitabında güçlü bir tutkunun resmini çiziyor. düzenin sildiği kişiliklere, yaşamın uçuculuğuna ve aşkın olanaksızlığına (?) dair, yanıtlanması zor sorular soruyor.
  1. romanda türk romanlarının ilk örneklerinin tadını aldım ben. bu yanlış anlaşılmasın çünkü ben çoğunun aksine o ilk örnekleri sevenlerdenim. tesadüflere inanılmaz genelde ve bu sebeple ilk örnekler çok eleştirilir. olay örgüsünün önemli noktaları tesadüfler üzerine kuruludur çünkü.

    kürk mantolu madonna'da da tesadüfler önemli rol oynuyor olay örgüsünde. bu kötü bir şey mi peki? bunu tartışmak edebiyatçıların işi ancak onlar ne derlerse desinler ben seviyorum bu tesadüfleri, karşılaşmaları, birden oluveren olayları.

    romanın sade anlatımı oldukça hoş, ve o sade anlatımda sunuluveren aşka dair, insana dair umutlar, beklentiler, tespitler öyle etkileyici ki. bu sebeple zaten kahve-kitap-instagram üçlemesinin baş elemanlarından birisi haline gelmiş bu kitap.

    önyargısız, çok şey beklemeden, ama bulduğunuz o ufak detaylarla mutlu olacak şekilde okursanız siz de büyük keyif alırsınız bu aşk öyküsünden.

    aşk bir tesadüf çünkü.

mesaj gönder