• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.71)
the man from earth - richard schenkman
üniversitede başarılı bir tarih profesörü olan john oldman ortada hiçbir neden yokken, aniden 10 yılını ayırdığı akademiden istifa etmiştir. şehirden gitmeye hazırlanırken veda etmek için evine gelen meslektaşları ondan neden istifa edip gitmesi gerektiği konusunda bir açıklama yapmasını isterler. arkadaşları john'un bu sessizliğine anlam verememektedirler. önceleri suskun kalan john da neden gitmesi gerektiğini biraz geçmişe dönerek anlatmaya başlar.
  1. hakkında 3 sayfa yorum yazıldığını görünce izlemeye karar verdiğim film. az önce bitirdim. görüşlerimi yazayım.

    sürükleyici bir tek mekanda geçen bilimkurgu filmi. efekt kullanılmıyor, bize bir gelecek tasviri yapmıyor. bir fikir üzerine kurulmuş ve diyalog üzerine oturtulmuş bir film ki filmin tek başarılı yanı da bu. ama bu fikir orijinal değil. dünya tarihinde birçok buna benzer efsaneler bulabilirsiniz. inanç sarsacak, ufuk açacak ne biliyim "vay be!" dedirtecek bir konu yok. ayrıca bunun bir film olduğunu ve filmlere bu kadar anlam yüklenmemesi gerektiği de aşikar.

    yönetmenin diğer filmlerine baktığımda "abraham lincoln vs. zombies" gibi b sınıfı filmler gördüm. açıkçası bu filmdeki oyunculuklar da b sınıfı seviyesinden yukarıya çıkmıyor ve gerçekten kötü. oyuncuların verdiği tepkiler, başrolün tekdüze oyunculuğu göze batan cinsten. ne kadar doğru bir karşılaştırma bilemem ama flash tv'de yayınlanan "gerçek kesit" programının bir bölümünü izliyormuşum gibi hissettim ya da tvde geç saatlerde yayınlanan b sınıfı bir film. antiparantez olarak gerçek kesit izlemesi çok zevklidir, o kadar kötüdür ki oyunculuklar insan seyrederken eğlenir. tavsiye ederim izlemenizi.

    sonuç olarak daha büyük bir bütçeyle çekilseymiş vasatın üstü bir film olabilirmiş ama gerek sonu, gerek bilgi yanlışları (kolomb zamanında dünya'nın yuvarlak olduğunun bilinmediği iddia ediliyor mesela), kötü oyunculuklar gibi etkenler bu filmi vasatın altında yapıyor. naçizane notum 10 üzerinden 6.

    tek mekanda geçen bu tarz filmlere merak saldıysanız (bkz: 12 angry men) i tavsiye ederim. gerçek bir klasiktir. bilinen bir film tabii ama belki duymayan bilmeyen vardır. sonradan aklıma geldi (bkz: moon) ve cube.

mesaj gönder