1. çocukken gâyet rahatça, fazlaca söylemiş olduğum şey. ufak şeylerden dolayı bile azar işitebildiğiniz, sürekli tarafından rencide edildiğiniz bir anneniz olduğunda ona karşı yalan söylemek size kötü hissettirmiyor.
    bir de kendini kandırmak ve buna inanmak durumu var. ben bunu çok yapardım. ama bunun kendi içimde ve kafamda işleyişi bayağı değişikti.
    misalen;
    annem bana harçlık verdi diyelim. bununla dondurma alma, başka bir şey al dedi. ben de başına buyruk, inatçı bir çocuk olarak gidip bununla dondurma alıp, afiyetle yiyorum. (annemle samimi olmadığımızdan ötürü, bundan suçluluk duymuyorum. babam olsaydı bu kişi, ona yalan söylemek benim için vicdani bir durumun etkisi altında kalırdı o ayrı.) sonra eve gitmeden önce kendi kendime olayı değerlendiriyorum. "annem dondurma alma dedi. ama ben aldım. dondurma yemek benimle alakalı bir durum değil mi? yani benden başkasını ilgilendirmez. ben şimdi dondurma yememiş de olabilirdim. o zaman ben dondurma yemedim desem hiç de bir şey olmaz!" bu şekilde kendimce bir düşünce oluşturuyorum. eve gidince de annem sorduğunda, yemedim diyordum ve geçiyordu.
    beni ilgilendiren konularda, gerçeğin "kendi inandığım" ve "olmasını istediğim" şey olduğunu düşünüyordum bazenleri.
    arkadaşlarımın arasında her zaman lider olma merâkım vardı bir dönem için, kendimce havalı olduğunu düşündüğüm şeyleri yaşadığımı iddia ederdim. ezik hissettiğim konularda, olmasını istediğim şeyler olmuş gibi davranıyordum. çocukken hiç sinemaya gitmemiştim, bir kaç kişiye gittim demiştim falan, bunu demekte bir beis görmemiştim. harry potter'ın şu filmine arkadaşlarla kaçtık da gittik bilmem ne diye döşemiştim kuzenime bir keresinde bak, net hatırlıyorum.

    yalan söylemekten vazgeçmeye, kendinize yalan söylenmesine bozulduğunuz, sinirlendiğiniz zaman karar veriyorsunuz.

    en yakın dostumun bundan aylar (pardon lan, yıllar hatta) evvel koyduğu, bende meteor çarpma etkisi oluşturmuş bir whatsapp durumu vardı;

    "hurt me with the truth but never comfort me with a lie" / "beni doğruyla incit ama asla yalanla avutma"

mesaj gönder