1. halihazırda 1300 tl olan aylık asgari ücretin dolar karşılığı ise 370 $. amerika'da aylık asgari ücret 1500 $ civarında. eyaletlere göre farklılık gösterdiği için ortalama rakam verdim. japonya, israil, ingiltere gibi ülkelerde de rakamlar benzer. fransa, avustralya, hollanda gibi ülkelerde rakamlar 2000 $ seviyelerinde. kur farkından dolayı para birimi "dolar" olmayan ya da para birimi dolar karşısında aniden değer kaybetme riski taşıyan ülkelerden pek örnek vermek istemedim. bu çok sağlıklı karşılaştırma yapma imkanı sunmaz. zira bundan bir yıl önce bizimki de aylık 700 $ seviyelerinden bugün 370 $'a kadar geriledi. diğer ülkelerin asgari ücret rakamlarını vermemin tek sebebi, sürekli o ülkelerle aşık atmaya yeltenen bazı kendini bilmezlerdir. senin paran her gün değer kaybediyorken, üstelik sen tam bir dışa bağımlı ithalat ülkesiyken hala ekonominin çok güçlü, çok büyük olduğunu iddia etmeden önce biraz düşün istiyorum, hepsi bu. 2017'de zamlar cebini aşındırmaya başladığında, artık paran istediğini almaya yetmediğinde anlayacaksın ne demek istediğimi. keşke haksız çıksam ama köy çoktan göründü sen kendini tatlı tatlı kandırmaya devam ederken.

    neyse konumuza dönecek olursak, ülkemizde asgari ücret rakamı ne yazık ki olması gerekenden düşüktür. eğer asgari ücret rakamı, açıklanan açlık sınırından düşükse zaten ayan beyan yetersiz demektir, bunu anlamak için ekonomist olmaya gerek yok. yoksulluk sınırının ise çok çok altında, oraya hiç girmiyorum bile. umarım görüşmeler olumlu sonuçlanır ve asgari ücret tespit komisyonu'ndan çalışanları birazcık da olsa memnun edecek sonuçlar çıkar 2017 için.

    ama bu rakamlardan öte beni asıl rahatsız eden, asgari ücretle çalışan emekçinin kendi hakkı yerine, yedi ceddine yetecek dünyalığını yapmış olanların çıkarlarını savunuyor olması. sen onun hakettiği gibi yaşaması için mücadele ediyorsun, o ise yırtık ayakkabısını giyip her "bismillah" diyenin peşinden gidiyor. işte bu asıl sorunumuz. sorunumuz rakamlardan öte düşünsel.

    sınıf bilinci şart, yoksa sonumuz iyi değil.

mesaj gönder