1. model alarak öğrenme kuramına göre kişi, gördüğü davranışları model alır ve bunun sonucunda öğrenir. yani bu davranışı yapan birini görür, onu kendine örnek alır ve davranışı öğrenir.

    sigara da insanların belki de hiç farkında olmadığı şekilde böyle öğrenilir. ilk bakılacak yer aile ve çevredir bu dönemlerde. aileden biri sigara içiyorsa çocuk, küçük yaşta bunu model almaya çalışır. küçük çocukların krakerleri sigara gibi kullanması belki de bundandır.

    çocuk büyüdükçe örnek aldığı ve kendini yakın gördüğü çevre değişir. artık çocuğun arkadaşları sigara içiyordur ve bu çocuklar genelde okun uçarı ,diğerlerine göre havalı, çocuklarıdır. çocuk onlar gibi olmak ister ve buna yönelir. yönelmese de bilinçaltında sigara içen insanlar havalıdır mesajını yerleştirir.

    fight clup'taki taylor durden'ın o sigara sahnesi hemem herkesin aklında yer etmiştir. ve de marla singer'ın sigara içişi. son olarak filmlerde de havalı insanların sigara içtiğini gören çocuk bilinçaltına bunu da fark etmeden koyar. bu kişileri model alır ve onlar gibi olabilmek için sigara içmeye başlar.

mesaj gönder