• izledim
    • izliyorum
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (7.81)
the walking dead
yürüyen ölüler bir çatışmada yaralandıktan sonra kendine gelen ve dünyayı yaşayan ölülerin ele geçirdiğini gören bir kasaba şerifinin hikayesini anlatıyor. ailesini bulmak için büyük şehire gidiyor fakat burada durumun kendi kasabasınınkinden de kötü. yine de ailesini ve hayatta kalan birkaç kişiyi daha bulmayı başarıyor.yürüyen ölüler başkahramanının tüm zayıflıklarını ve insani yönleri göstermeye çalışan, yan karakterlerinin hikayelerine de olabildiğince eğilen, iyi yazılmış, dramatik derinliğe sahip sıkı bir film tadında.
  1. belki de en büyük hatası amc tarafından yayınlanmak olan dizi. hbo yapsaydı, eminim daha kaliteli işler çıkardı ortaya. amc'nin breaking bad gibi bir amiral dizisi oldu ama bilmiyorum, hbo eli değmeliydi bence. (bkz: game of thrones)

    diziye gelirsek, ilk sezonunu(sezon finali hariç) çok beğenmiştim. tam çizgi romanları andırıyordu bölümler. ne bol aksiyonlu zombi öldürmeli, ne de bol dramlı durgun bölümler. hatta şöyle diyeyim, bana göre dizinin en iyi bölümü ilk bölümüydü. hatta dizilerin en iyi bölümleri kıyaslamasında bir top 10 yapsak bence yer bulur, bulmalı. o post-apokaliptik dünya, o setler, boş, darmadağın evler, kaotik bir atlanta ve daha nicesi. çok iyiydi.

    diziyi bozan, onu izleyicilerinin gözünde "bu akşam bir walking dead açayım da iki zombi öldürmece izleyeyim" düşüren durum belki de dizi formatında olması. zira, çizgi roman serisini takip ederseniz olaylar hızlı gelişiyor. oradaki dünya canlı izlenimi veriliyor. karakterler ölüyor, yenisi geliyor, bir yerleşim yeri buluyorlar, orayı korumaya çalışıyorlar, kovuluyorlar, yollara düşüyorlar vs. her olay hızlı gelişiyor. hatta her çizgi roman bölümü sonu "cliff-hanger" ile bitiyor, yani sürprizli sonlar oluyor.

    the walking dead dizisi ise, mükemmel bir açılışla başladı, iyi bir sezon finaliyle ilk sezonu sonlandırdı. ikinci sezon iplerin kopma noktası oldu bana göre. o çiftlik evinde geçirilen 13 bölüm dizinin kaderini etkiledi. dinamik bir dünya üzerine kurulu çizgi roman serisinde çiftlik evindeki olaylar hızlı geçerken, dizide 13 bölüm sürdü. ve sonuçta dizi, post-apokaliptik dünya, iyi insan-kötü insan, demokrasi-diktatörlük, kurt-kuzu ve daha bir çok temanın işlendiği bir kurguda, "içinde zombi öldürmece yoksa sıkıcı bölüm" halini aldı.

    ben 4. sezon ile birlikte diziyi izlemeyi bıraktım. dizi çok kötüdür demek istemem. çünkü sonuçta bir emek veriliyor. çizgi romanın yaratıcısı robert kirkman arada birkaç bölüm yazıyor ve onlar da dizinin düştüğü durumun farkında.

    çözüm ne olabilirdi onu düşündüm ama bilmiyorum. sanırım 13 bölümlük sezonlar, ve her sezonun bir yerleşim yerinde geçmesi, dinamik çizgi roman dünyasının aksine çok durağan kaldı. belki bbc'nin sherlock'u gibi senede 3 bölüm ama 90 dk yapılabilirdi. yani rick ve ekibi sürekli çevresindeki dünyayla etkileşim halinde olmalıydı. yoksa ikinci sezondaki gibi bir çiftlik evine kapanıp aşk-ı memnu'ya dönüyor olay.

mesaj gönder