• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (7.60)
koca dünya - reha erdem
ali ve zuhal'in yetimhaneden bu koca dünyaya ilk adımları suç işleyerek olur. böylece insanların arasında yaşama şansları kalmaz ve sığındıkları orman ikisi için ıssız bir adaya dönüşür. "medeni dünyadan" kapı dışarı edilen iki genç tüm bir insanlık hikayesini başlangıç çizgisinden yeniden yaşamaya başlayacaktır.
  1. reha erdem'e soruyorlar nereden çıktı bu film diye. cevabı filme dair çok şey söylüyor:

    "dertlerimden çıkıyor herhalde. bilemiyorum ki bunlar neler, bilsem belki zaten dert olmaktan çıkarlar. bu bir karışıklığın filmi daha çok. çıkış noktası burası. kuşak karışıklıkları, yatay karışıklıklar. tıpkı içinde yaşadığımız dünya gibi. herkes köklerini, anne, babasını arıyor karmaşanın içinde. hep bir köksüzlük durumu var. köksüzlük yani, bir yere ait olamamak duygusu."

    heyecanla izlemeyi beklediğimi yazmıştım filmi tanıtırken. o heyecanı hak etmiş bir filmdi. izlerken de heyecanlandım. şu ana kadar izlediklerimden en çok sevdiğim reha erdem filmi sanırım. ve fragmanı için yaptığım tespiti tekrar etmek zorundayım: gerçekten "aşırı dozda" sembolizm içeriyor. bazen sembollerle debelenirken filmden koptuğumu hissettiğim anlar oldu. psikanalitik analiz temayülüm son zamanlarda bütün filmleri biraz da böyle izlememe sebep oluyor sanırım. belki analiz yapmadan rahat rahat bir kere daha izlesem daha çok keyif alabilirim. endişelenmeyin filmi izlemenin tadını kaçırmamak için bu sembollerden hiç söz etmeyeceğim.

    zuhal rolünde ecem uzun ve ali rolünde berke karaer ama illaki ecem uzun çok iyi. arada teklediklerini düşündüğüm anlar olsa da bu kadar sembolizm yüklü bir filmde genel anlamda iyi iş çıkardıklarını söylemek abartılı olmaz.

    film kırklareli/iğneada longoz ormanlarında çekilmiş. tahmin edebileceğiniz gibi doğa muhteşem. bu muhteşem doğanın ona sağladığı olanakları tepe tepe kullanmış reha erdem'in jin ve beş vakit filmlerinde de görüntü yönetmenliğini üstlenen ödüllü sanatçı florent herry. görsellik gerçekten tatmin edici.

    reha erdem şehirlerden özellikle büyük şehirlerden korkusunu öyle iyi yansıtmış ki, ıssız, yabanıl ve bir o kadar da ürkütücü orman şehirden kaçıp sığınılacak, huzur verici ve güvenli bir alana dönüşüyor. bir düşler ormanı belki de onun deyişiyle; savunma mekanizmalarının bir süre sonra işlevsiz ve anlamsız hale geldiği bir duygu durumu.

    !---- spoiler ----!

    korkmuyorum, yalnız kaldım

    !---- spoiler ----!

mesaj gönder