1. türkiye'nin kuzeybatısında, trakya bölgesi'nin doğu trakya bölümünün batı kesimini kapsayan, yunanistan ile doğal sınırı oluşturan meriç ırmağı boyunca kuzeydeki bulgaristan sınırından güneydeki saroz körfezi'nin kıyısına kadar kuzey-güney yönünde uzanan 22 plaka kodlu ildir. meriç, keşan, ipsala, enez, havsa, lalapaşa ve uzunköprü, il merkezi edirne şehrine bağlı ilçe merkezleridir. osmanlı devleti'ne bir süre başkentlik yapmış edirne şehri başta olmak üzere, ilin yerleşim yerleri tarihî yapılarla doludur. bünyesinde barındırdığı tarihî ve kültürel zenginliğin yanında, sahip olduğu ulaşım, sanayi, ticaret, zanaat, modern tarım ve hayvancılık olanaklarıyla edirne, türkiye'nin gelişmiş şehirlerinden ve illerinden birisidir. edirne denilince ilk akla gelenler, trakya türkleri, mimar sinan'ın başyapıtı selimiye camii, ikinci bayezid külliyesi, sarayiçi'nde yapılan geleneksel kırkpınar güreşleri, kapıkule sınır kapısı ve eskiden beri taşmaya pek bir meyilli olan meriç ırmağı'dır.

    il merkezi edirne, türkiye'nin en önemli şehirlerinden biridir. tarihî çekirdeği kaleiçi'nde bulunan ve tarihî yapıların bulunduğu semtleri koruma altına alınan şehirde yerleşim yoğunluğu tunca ırmağı kıyısındadır. şehrin başlıca eğitim kurumu trakya üniversitesi'dir. edirne, bünyesinde barındırdığı tarihî yapıların zenginliği ve kapıkule sınır kapısı'na olan yakınlığı nedeniyle turistik açıdan önem arz eder. şehirdeki roma ve bizans dönemi yapılarının ancak bir bölümü günümüze kadar ulaşmıştır. edirne, tam bir osmanlı şehridir. şehrin tarihî dokusunu meydana getiren büyük oranda osmanlı mimarisinin ilk dönemlerini yansıtan yapılardır. günümüze ulaşmış en eski osmanlı dönemi anıtsal yapılarından biri olan eski camii (1403-14), türk çini sanatının en güzel örnekleriyle bezenmiş olan muradiye camii, minaresinin her şerefesine ayrı merdivenlerden çıkılan üç şerefeli camii ve mimar sinan'ın 80 yaşında ortaya koyduğu selimiye camii, şehirdeki önemli osmanlı dönemi yapılarından birkaçıdır.

    edirne şehrinin tarihinden kısaca bahsedecek olursak; eski çağlarda trakya halklarından biri olan odrisler, yerleştikleri bu yöreye ve burda kurdukları şehre orestia adını verdiler. daha sonra şehir bölgeye egemen olan makedonyalıların eline geçti. ms ıı. yüzyılda romalıların elinde olan şehir, buraya gelen roma imparatoru hadrianus tarafından "hadrianoupolis" adıyla imar edildi. türkler tarafından 1361'de alınan şehir, 1365'ten 1453 yılına kadar osmanlı devleti'nin başkenti oldu. osmanlı döneminde edrinabolu, edrune, edrene adlarıyla anılan şehir, en nihayetinde edirne olarak anılmaya başladı. yapılan imar ve bayındırlık çalışmalarıyla bir türk şehri olarak büyüyen ve gelişen edirne, osmanlı döneminde hem başkente yakınlığı, hem de sefer yolları üzerindeki stratejik konumu bakımından önemli bir yerleşim merkeziydi.

mesaj gönder