• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (0.00)
werk ohne autor - florian henckel von donnersmarck
"nazi almanya’sında başlayan, 30 yıllık bir dönemi ele alan epik hikayesi, insanı karanlıktan sanatın gücünün çıkarabileceğini gözler önüne seriyor."
  1. yönetmenin hazır cekiyorken sunu da koyalım diye diye ortaya karisik yaptigi bir film daha.

    film nazi yillarini almanlar'in gözünden anlatıyor. belli açılardan bir belgesel gibi ana hikayeye katkisi olup olmadigini düşünmeden detay vermis. özellikle ilk 45 dkda verilen mesaj çok açık: bakin almanlar olarak biz de çok cektik bu nazilerden, bize soykirim yaptınız diyip durmayın artık.

    !---- spoiler ----!

    cocugun teyzesinin davranislarini cok anlamlandirabildigimi soyleyemeyecegim. ozellikle o bastaki ve sondaki korna calma olaylari disney cizgi filmi tadindaydi. bir de kucuk çocuğun teyzesini çıplak görmesi fln olayı var sonra bam! bir bakıyorsunuz cocuk teyzesine çok benzeyen bir kizla evlenmiş.

    savastan sonraki cocugun sanat okulunda cabalama kisimlarina bayıldım diyemeyeceğim. çok seyler denedi ama hocanın bir anda gözüne girdi. bu tarz hikayeler pembe geliyor bana, öyle bir laf söylüyorsun hoca sana butun sirlarini anlatıyor falan, resmen akademik romantizm. derste söylediği piyango numaralarinin gerceklikle deger ve neredeyse güzellik kazanmasında hafif bir aydınlanma var.

    filmde bana en gerçekçi gelen şey profesörün her devrin adamı olması ve asla birlikte calistigi kisileri ele vermemesi oldu. gercekten her siyasi inis cikista arada ezilenler ve her seye ragmen üstte kalanlar oluyor. bu eğitim, nitelik vs farketmeksizin politik bir gercek. neye inandiginin bir onemi yok. ama mesela karisini aldattigini falan niye gorduk?

    dediğim gibi filme o da olsun bu da olsun diye bir suru sahne katilmis, iste arkadaslarla eglence sahnesi, duvara dayayıp birleşme sahnesi, delirip butun eserlerini yakma sahnesi, olur olmaz gecmise donme romantizmi fln fln. onun disinda güzel film

    !---- spoiler ----!

    kısaca haddinden fazla uzatilmis ama güzel filmdir.

mesaj gönder