• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (7.00)
yalnız kadınlar arasında - cesare pavese
italyan edebiyatında yeni gerçekçilik akımının kurucusu olarak kabul edilen cesare pavese bir kere daha sıradan hayatın ötesine geçerek insanı saran büyük yalnızlığın ve hüznün romanını yazıyor. çocukluk yıllarını geçirdiği torino'ya bu kez bir iş kadını olarak dönen clelia'nın, resim sergilerinde, bohem çevrelerde karşılaşıp dostluk kuracağı kadınlar, bir mutluluk hayalinin peşindedir. mutluluğun anahtarı kimisi için erkek, kimisi için eşcinsellik, kimisi için para, kimisi içinse ölümdür. clelia'nın, bir otel odasında intihara giriştiğine tanık olduğu rosetta'yla kuracağı dostluk, genç kadını yaşama bağlayabilecek midir?bu sorunun yanıtı kitapta nasıldır, okumadan bilinmez. ancak pavese kendi açısından bu yanıtı hiçbir zaman veremeyecektir. kahramanı rosetta gibi, torino'da bir otel odasında intiharı denemiş, ancak o, sonuna dek giderek yaşama veda etmiştir. (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)
  1. "kadın düşmanı" diye adı çıkmış bir yazar olan cesare pavese'nin bir kadın gözünden yazdığı romanıdır. bir kadın düşmanından çok, kadınlar tarafından çokça kez kalbi kırılmış bir adamdır pavese ve yine en çok üstünde durduğu, (kimi zaman oldukça şiddetli) tespitlerde bulunduğu konulardan biri de kadınlardır.
    hikayeyi doğduğu şehre yıllar sonra dönen clelia'nın gözünden dinliyoruz, bu noktada pavese'nin bir kadın gözünden anlatımının başarısını da es geçmemek lazım. kitap boyunca çok renkli kadın karakterle karşılaşıyoruz ve hikaye olaylardan ziyade bu karakterlerin diyalogları, ilişkileri üzerinden ilerliyor. okunulması ve üstüne düşünülmesi gereken bir kitap diyor ve cesare pavese'ye başlangıç için tavsiye ediyorum.

    "insan bir başkasını kendinden daha fazla sevemez. kendini kurtarmayı beceremeyeni, kimse kurtaramaz."

mesaj gönder