• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.08)
1984 - george orwell
george orwell'in kült kitabı bin dokuz yüz seksen dört, yazarın geleceğe ilişkin bir kâbus senaryosudur. bireyselliğin yok edildiği, zihnin kontrol altına alındığı, insanların makineleşmiş kitlelere dönüştürüldüğü totaliter bir dünya düzeni, romanda inanılmaz bir hayal gücüyle, en ince ayrıntısına kadar kurgulanmıştır. geçmişte ve günümüzde dünya sahnesinde tezgâhlanan oyunlar düşünüldüğünde, ütopik olduğu kadar gerçekçi bir romandır bin dokuz yüz seksen dört. güncelliğini hiçbir zaman yitirmeyen bir başyapıttır; yalnızca yarına değil, bugüne de ilişkin bir uyarı çığlığıdır.
  1. ben bu kitapla, apple'ın o meşhur reklam filmine(1984 yılı super bowl finalinde yayınlanan) internette karşılaştıktan sonra tanıştım.1948 yılında günümüzü görebilmek ve yazılanların birçoğunun günümüzde gerçekleşiyor olması şaşılacak bir olay benim adıma. dilde sözgelimi fazlalık kelimelerin atılması meselesi mesala; resmi olarak kelimeler azaltılmasa da, devletin ideolojik aygıtları vasıtasıyla kullandığımız kelime sayısı oldukça azaldı.
    benim için diğer şaşırtıcı hususta "büyük birader seni izliyor." hikayesi... dışarı çıkıp bir bakın etrafınıza mutlaka size dönmüş bir kamera göreceksiniz. her hareketimiz izleniyor. hatta bu yazıyı girerken, büyük birader bunu görebilir isterse..

mesaj gönder