• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.08)
1984 - george orwell
george orwell'in kült kitabı bin dokuz yüz seksen dört, yazarın geleceğe ilişkin bir kâbus senaryosudur. bireyselliğin yok edildiği, zihnin kontrol altına alındığı, insanların makineleşmiş kitlelere dönüştürüldüğü totaliter bir dünya düzeni, romanda inanılmaz bir hayal gücüyle, en ince ayrıntısına kadar kurgulanmıştır. geçmişte ve günümüzde dünya sahnesinde tezgâhlanan oyunlar düşünüldüğünde, ütopik olduğu kadar gerçekçi bir romandır bin dokuz yüz seksen dört. güncelliğini hiçbir zaman yitirmeyen bir başyapıttır; yalnızca yarına değil, bugüne de ilişkin bir uyarı çığlığıdır.
  1. orwell'in ilk bakışta sovyet sosyalist cumhuriyetler birliği'ne ilişkin bir başka eleştirel romanı olarak okunabilirken, totaliter rejimlerden "demokratik" rejimlere uzanan devlet yapılanmalarının tümünü kapsayan bir insanlık kabusu olarak yorumlanması mümkündür.

    huxley'in veya asimov'un kabuslarından daha gerçek daha mümkün, bilakis içinde yer alarak başlangıcına tanıklık ettiğimiz bir kabustan söz ediyorum.

    "üçüncü endüstriyel devrim", "bilgi toplumu" gibi fiyakalı isimlerle tanımlanan günümüz toplumunun yabancı olmadığı bir kabus.

    sürekli iletişim karşılığında özel hayatımızın en ücra köşelerinin dahi ifşasına rızamız olsun veya olmasın boyun eğmeye zorlandığımız bir dünya.

    "güvenliğimiz" ve "daha iyi hizmet" için kutsal devletimiz ve ailemizin şirketleri (esasen bize ailemizden daha yakınlar, kim sizin hakkınızda daha çok şey biliyor, anneniz babanız mı, facebook mu?) gece gündüz "sizin için" çalışırken, 1984'te tasvir edilen dünyanın bize çok uzak olan bir hayal ürünü olduğunu iddia edebilir misiniz?

    nereden geldikleri, kimin adına çalıştıkları belli olmayan ama toplumumuza düşman olan "teröristlerin" pıtrak gibi çoğaldığı bir dünyada resmi savaş çıkartılacak başka ülkelere de ihtiyaç yokken üstelik.
    pinot

mesaj gönder