1. 1887 yılında abd başkanı wilson'ın "idarenin incelemesi" kitabından sonra kendisine alan/kürsü bulan disiplinlerarası bir disiplin.

    söz konusu olay öncesinde prusya'daki kameral bilimler (devlet bilimleri denilebilir) bu disiplinin temelini oluşturur ki wilson'da devlet yönetiminde bizden tecrübeli olan uygulamalar var bunlardan da faydalanmalıyız derken prusya ve fransa'yı kasteder.

    wilson, siyaset ile kamu yönetiminin birbirinden ayrılması gerektiğine, siyasetin karar alıcı rolde kamu yönetiminin ise uygulayıcı rolde olmasını vurgular. osmanlı'nın son dönemlerinde mülkiye ve harbiye'de kamu yönetimi ile kesişebilecek dersler verilse de tam anlamıyla bu alanın varolduğu söylenemez. ilk kamu yönetimi kürsüsü abd'li akademisyenlerin nezareti ile aü sbf'de kurulur. gene bir abd projesi kapsamında bir çok çevre ülkede benzeri olan türkiye ve ortadoğu amme idaresi enstitüsü (todaie) ankara'da kurulur.

    günümüzde kamu yönetimi alanı, kamu yönetimi mi, kamunun yönetimi mi sorunsalına sıkışmıştır. siyasetten karar alıcılardan bağımsız bir yönetim alanı oluşturulabilir mi, oluşturulabilirse bu alan ne kadar keskin sınırlara uyabilir? nitekim kamu yönetimi disiplinine ilişkin bir çok kuramcı bu konu da genel akıma eleştiri yapmış ve yapmaktadır.

    ayrıca, neoliberal süreçte işletme , kamu işletmeciliği düşünceleri ile ana akım değişime uğratılarak kamu yönetimi alanı, işletmecilik, örgüt kuramları, ekonomik ussallığa dayalı kamudan ziyade işletmeleri ilgilendiren bir alana dönüşmeye başlamıştır. neredeyse kürsüsü olan her üniversitede farklı anabilim dallarına bağlanmış ya da kendisi anabilim dalı olarak görülmüştür.
    ozee

mesaj gönder