• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.96)
küçük kara balık - samed behrengi
küçük kara balık, iran'lı yazar samed behrengi'nin bir yapıtıdır.

kitapları dünyanın birçok diline çevrilen, iran şahlık rejiminin muhalif yazarı samed behrengi'nin en ünlü iki kitabından biri olan küçük kara balık, 12 eylül darbesi sürecinde türkiye'de yasaklandığı gibi, halen iran'da da yasaklı kitaplar listesinde bulunmaktadır. çocuklar için yazılan bir masal kitabı olmanın ötesinde, adalet, eşitlik, dogmayı sorgulama, direnebilme kavramları vurgulayan bir başyapıt sayılmaktadır.
  1. 7-8 yaşlarımda okuduğum ve özellikle bu yaşlarda ellerime verdikleri için aileme minnettar olduğum kitaptır. aynı zamanda hayatımda özel bir yeri de vardır çünkü bir günde bitirdiğim ilk kitap olma ünvanına sahiptir. şu anki fikirlerimin ve hayata bakışımın altyapısını hazırlamıştır.

    !---- spoiler ----!

    "küçük karabalık 'hayır anne!' demiş, 'ben artık bu gezintilerden bıktım usandım. başka yerlerde neler olduğunu görmek için yola koyulup gitmek istiyorum. sen belki de bu sözleri başkaları küçük balığa öğretti diye düşünüyorsun. ama bilmelisin ki, ben uzun zamandır bunu düşünüyorum. tabii diğerlerinden de çok şey öğrendim. örneğin şunu öğrendim ki, balıkların çoğu yaşlanınca ömürlerini boşuna geçirdiklerini söyleyip yakınırlar. sürekli sızlanıp beddua ederler, herkesten şikâyet ederler. ben bilmek istiyorum, hayat gerçekten bir avuç yerde durmadan dönüp durmak, sonra da yaşlanıp gitmek mi yoksa bu dünyada başka türlü yaşamak da mümkün mü?"

    !---- spoiler ----!

    !---- spoiler ----!

    küçük kara balık : [gölette rastladığı kurbağacıklara] "siz bu göletten hiç dışarı çıkmıyorsunuz ki... peki, nasıl oluyor da , bütün dünyadan söz edebiliyorsunuz?" diye sormuş.
    kurbağacıklar da ona sormuş: "bu göletten başka bir dünya da mı var?"
    balık, "en azından bu suyun buraya nereden geldiğini, nereye gittiğini ve suyun dışında neler olduğunu düşünmeniz gerek," diye yanıtlamış onları.

    !---- spoiler ----!

    aslında farkında olmadan felsefi bakış açısını çocukların (kimi zaman yetişkinlerin) zihnine sokmuş, neden? sorusunu sordurarak varoluşu ilk defa sorgulatmıştır.
    jole

mesaj gönder