• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.33)
Yazar stefan zweig
bir kadının yirmi dört saati - stefan zweig
stefan zweig, edebiyattan felsefeye, tarihten tiyatroya kadar her alanda kalem oynatmış; yapıtlarında çağlarının önde gelen kişilerini kıyasıya sorguya çekmiş; çökmek üzere olan bir toplumun aldatıcı manevi değerlerine körü körüne inanmak gafletinden ömrü boyunca kaçınmış usta bir yazardır. kılı kırk yaran gözlem ve çözümleme gücüyle insan ruhunun dehlizlerine korkusuzca dalmış, kişilerin patolojik yanlarına oldu olası büyük bir ilgi duymuştur. 'bir kadının yirmi dört saati' ustalığının ilginç örneklerindendir. (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)
  1. kitabı az önce bitirdim. satranç'la başlayan stefan zweig hayranlığım, korku'yla devam etti. bu kitapta da zweig beni yanıltmadı, harikulade bir anlatımla, kadın psikolojisi üzerine sürükleyici bir kitap bekliyordum ve bunu fazlasıyla aldım.

    şimdi benim asıl merak ettiğim, yaşlı kadının yaşadığı olaylar hakkında diğer kadınlar ne düşünüyor. acaba onlar da buna benzer (tamamen aynısı olması gerekmiyor) bir olaylar silsilesinde aynı tepkileri mi verirlerdi (çaresiz, dibi görmüş erkeği kurtarmaya yönelik davranışlar), yoksa umursamaz davranıp, aksiyon almayıp, olayları uzaktan izlemeyi mi tercih ederlerdi. yaşlı kadının davranışlarını, hissettiklerini ne derece genelleyebiliriz? kadınların erkeklere nazaran daha duygusal olduklarını düşünüyorum evet, ama bu duygusallıkları onları bu derece ele geçirecek kadar mı? eğer o kadarsa, mesela manipulasyona karşı kadınlar erkeklere nazaran daha mı savunmasız, açık hedef konumundalar? kadınlar bu durumun farkında mı, farkındaysa bu durumdan ne derece hoşnut veya rahatsızlar? yoksa kitapta anlatılanları genellemek yanlış mı, kişiden kişiye değişen bir durum mudur bu? bugüne kadar gözlemlediğim birçok olay, kadınların bu kitaptaki yaşlı kadınla paralellik gösterecek şekilde davrandığı yönünde oldu, ama buna bağlı daha geniş çaplı (kültürlerarası mesela) bir araştırma yapılmış mıdır, yapılsa sonuçlar benzer mi çıkar merak içerisindeyim.

mesaj gönder