1. oldukça iç tırmalayıcı bir kelime biliyorum pek çokları için. beraberinde çeşitli düşünceler tahayyül ediliyor hatta. islam'a göre bir örtünme şekli. bir davranış, bir inanış. benim tayt giyme isteğim olduğu gibi, kendimce uygun gördüğüm yerlerde de örtünebilirim ya da tamamen örtülü bir biçimde günlük hayatıma devam edebilirim.

    başka açılardan ele alalım. makyaj yapmayı severim, her gün mutlaka belirli kullandığım ürünlerle yaparım ya da yapmak istemiyorumdur, yapmadan çıkar günlük işlerimi hallederim.

    bu açılardan bakınca son derece kişiyi bağlayan bir durum. benim tayt giymemden kime ne, başımı örtmemden kime ne. tabi dini inancın siyasilerce sömürülmesi ve bir iktidar propagandasına dönmesinden beridir "kişilerin özgürlüğünü" belirlemeden uzaklaştı. hali hazırda inancı için örtünmek isteyeler bile bu uğurda damgalanıyor, fişleniyor. sen neden ona inanıyorsun deme lükse sahip olamazsın. çünkü yaşadığımız yer yüzünde milletler, devletler, kabileler... olduğu kadar da inanma şekli var. inanmıyor dediğimiz insan bile bilimin ya da düşüncelerin rotasına kaptırmış gidiyor kendini. bu mana da da kimse kimseye karışma lüksünü elinde bulunduramaz.

    lakin yukarıda da bahsetmiş olduğum gibi, çıkar gruplarına kendi çıkarları için ya da kabul ettirme açısından dün nasıl değişik şekillerde bıyık biçimleri, kılık kıyafet üslupları, okunan kitaplara varıncaya kadar bir ayrım olmuşsa; bugün bunun adı da, şekli de budur. herkese göre aldığı terbiye ve kültür ışığında, geliştirdiği kişiliğin öncülüğünde belli bir "tarz" ortaya çıkmıştır.

    şunu da eklemek gerekir ki; şu an göze çarpanlar, tutarsızlığın da dik alasıdır.

mesaj gönder