1. idam cezasının en kötü yönü yanlış bir hüküm durumunda geri döndürülemez olmasıdır. öte yandan canavarca hisle adam öldürenlere, azılı tecavüzcülere ve milli güvenliğe tehdit altına koyanlara karşı en uygun ceza biçimi olduğu da aşikardır.

    o yüzden cezanın uygulanması için sanık ve motivasyonu hakkında tek bir şüphenin olmaması elzemdir.
  2. çeşitli suçlarda uygulanması gereken ceza türü.hangi suçlar olduğunu az çok tahmin edebiliyorsunuz...
  3. suçluyu idam cezası ile ortadan kaldırdık diyelim, peki cezayı kim çekecek? yani suçlunun yaşamına son vererek, işlediği suçun cezasını çekmesini engellemiş olmuyor muyuz...öte yandan ölümün bir ceza olup olmadığına nasıl emin olabiliriz ki, ölmek çok güzel bir şey de olabilir. bildiğimiz dünyada cezalandırmak daha mantıklı sanırım.
    nyks
  4. bugün idam cezasının ülke sınırları içinde var edilmesi siyasal islamcıların ve liberal kesimin istediğini asıp kesme yetkisi verecektir. oluk oluk kan akacak diyenler durmayacak hatta bunu kanunla destekleyeceklerdir. idam cezası bu ülkede yanlış yorumlanacak ve siyasi iktidar sahipleri bunu lehine kullanmayı her zaman bilecektir. bence yanlıştır (bkz: deniz gezmiş)
  5. ayrica, suclunun yüzde yüz suclu oldugunu varsaydigimizda bile, idam bir ceza degil, kurtulustur ölen icin.
  6. şimdi bu konuyu tartışırken birkaç yerden ele almak gerekir.
    1. suçun ispatı. bana göre bu çok büyük bir sorun değil. %100 emin olunmayan kimse idam edilmemeli. hakimin kafasında en ufak bir soru işareti bile varsa idama başvurulmamalı.
    2. hangi suçlarda idam cezası uygulanacak. aşırı hümanist insanlar dışında zannediyorum herkes çocuk tecavüzcülerinin, canice cinayet işleyenlerin vs. idam edilmesine onay verir. fakat terör suçlularının idam edilip edilmeyeceğini ele almak gerekirse, imralı köpeği hakkında soru işareti yok, idam edilmeli fakat ülkedeki tek terörist bu değil. devlet bugün fethullah gülen'e de terörist diyor, idam edilmeli mi? bence hayır. yarın hükümet değişir recep tayyip erdoğan vatan haini ilan edilir, idam edilmeli mi? bence hayır. işte bunun siyasilerin elinde oyuncak olmasını istemiyorsak siyasi ve terör suçlularının idam edilmemesi gerektiğini söylemeliyiz. bu da vicdanımızı rahatlatmıyor. benim içinden çıkamadığım nokta da bu ikinci sorun.
  7. bazı romantik ergenlerin şiddetle karşı çıktığı eylem? canım benim sen toz pembe dünyanda yaşarken idam cezasının dahi çok hafif kalacağı olaylar vuku buluyor. başta pedofili olmak üzere çoçuklara karşı işlenen tüm ağır suçlarda işkenceyle idam edilmeli suçlular. yer: ankara, olay yeri halk otobüsü. 55 yaşındaki amca oturuyor. 3 yaşındaki kızı ile bir anne ayakta. amca anneye ver kızcağızı kucağıma ayakta kalmasın diyor. küçük kızı kucağına alıyor. elini kızın külodundan içeriye sokup kanatıyor! bu arada erekte olmuş arkadan da dayıyor! kız ağlayınca ve herif öküz gibi böğürerek boşalınca olay anlaşılıyor. şimdi say'ın ergen, sen baba değilsin, sen romantiksin. sen anlamazsın. bir gün baba olursan bu başlığa tekrar gel ve konuşalım. bu arada siyasi suçlular için ömür boyu hapis var zaten. bebek katili apo mesela. o tartışılır.
  8. evet olaya ne yazıkki romantik bakacağım.

    bakın bu ülkeden bir (bkz: erdal eren) geçti bilirsiniz di mi nedenini.

    ben türkiye'de ne yazıkki bu kararın hiç bir zaman uygulanmaması gerektiğini düşünüyorum. ne canlar gitti boş yere. ülkede kendinden olmayanı terörist ilan eden bir hükümet ve yancıları var, bunu kullanıp başınıza neler gelebileceğinizi düşünmüyor musunuz? yok ulan gerizekalıya bak ne saçmalıyor diyebilirsiniz haklısınız belkide ama 15 sene önce bugünkü olayı görebilirmiydiniz acaba diye sorarım size?

    bakın abdullah öcalan gibi birinin idam edilmesini burada zil takıp oynarım açıkçana söylüyorum. ama bu 'terörist' kelimesinin de herşeyin olduğu gibi içi boşaltıldı malesef.

    he diyeceksiniz ki ülkede tecavüzcüsü var, hırsızı var, o var bu var bunlara napalım. benim önerim şu; katılırsınız katılmazsanız saygı duyarım sonuçta kişisel özgürlüktür(gerçi bunun da içini boşalttık ya neyse)

    insanlar eliyle mi insanları taciz ediyor elini kesiceksin, tecavüz mü ediyor hem hapse tıkıyacaksın hem de hadım edeceksin. buradaki bir çok insanın game of thrones izlediğini tahmin ediyorum. (bkz: theon greyjoy) u bilirsiniz diziyi izleyenler, ne hale geldiği de gözlerinizin önüne geldi sanırım. insanları bu şekilde cezalandırırsanız kesin olmaz ama belki bu şekilde bunların önüne bir nebze geçebilirsiniz.. şimdiki gibi tecavüzün erken boşalmasından dolayı bile indirim alan bir hukuk düzeni var.

    dediğim gibi yanlış düşünüyor olabilirim karşı görüşlü olan insanlara da saygım sonsuz ama günümüz türkiye'sinde bundan uygun bir durum aklıma gelmiyor, gelen varsa beni daha detaylı bilgilendirebilir.
  9. bu konuyla ilgili olarak henüz izlemediyseniz izlemenizi tavsiye ettiğim bir film var. ölüm yolunda/dead man walking. bir idam mahkumunun son günlerini anlatıyor. yorum dahi yapmıyorum sadece izleyin.
  10. akp döneminde gelmemeli bence. haksız yere binleri asarlar bunlar.