1. entrylere baktığım zaman nedense devamlı olarak illaki birini seçmek zorunda olduğumuz, ikisini de aynı anda kullanamayacağımız gibi bir anlam ortaya çıkmış.
    kindle kullanan ve evinde de kütüphanesi olan birisi olarak söylüyorum ki böyle bir mukayese yapmak saçmadır çünkü ikisinden birini seçmek zorunda değiliz ki biz. ikisinin de bir diğerine göre artısı eksisi vardır. örneğin e-kitaplar taşıma kolaylığı ve fiyatının basılı olana göre daha ucuz olması sebebi ile normal kitaptan daha ekonomiktir. e kitap okuyucunuz ile dışarıda binlerce sayfalık bir kitabı dilediğiniz gibi okuyabilirsiniz ve de kimse ne okuduğunuzu bilemeyeceği için herhangi bir sataşmaya da maruz kalmazsınız, (örn, otobüste kur'an-ı kerim okursanız herkes size tip tip bakar hatta lafla kınayanlar bile olabilir fakat e-kitap okuyucuda kimse ne okuduğunuzu bilmez) fakat her kitabın e-kitabı da bulunmaz bu durumda normal basılı halini okursunuz, basılı halini okumanın da avantajları vardır altını çizip kenarlarına notlar alabilirsiniz (ha bunu kindle da da yaparsınız ayrı), yan yana birkaç kitabı aynı anda inceleyebilirsiniz fakat e-kitap okuyucu ile aynı anda birden fazla kitap okuyamazsınız vs. vs.
    hülasa ikisini de kullanıyorum, ikisinin de bendeki yeri ayrı vesselam...
  2. e kitabı sadece okursun. ama diğeri öylemi. koy kitabı masaya, yanına kahveni de koy. çek fotoyu koy sosyal medyaya. okumasan da okudum dersin ortamlarda. işte bunlar gerçek kitapla olur. siz hic tabletteki e kitabın fotosunu çekip sosyal medya hesabına koyan gördünüz mü? velhasılı kelam gerçek kitap candır; hem okumalık, hem sosyal medyalık...
  3. kitabı bilgi ve içerik olarak değerlendirecek olursak, bilgiye ulaşmanın en kolay ve keyifli yolu e-kitaptır. romantikliğe gerek yok.
  4. çoğumuzun değişime açık olmadığını ya da çok duygusal olduğunu gösteren karşılaştırma. amaç bir şeyler okumak, adam kokudan bahsediyor. yine aynı adam muhtemelen okumuyor çünkü kitap ağır, pahalı ya da yok.

    sevgili kokuseverler, bize de bekleriz: (bkz: kitap vs parfüm)
  5. birinde elektrik harcamazsınız diğerinde ise ağaçları kesmezsiniz, kağıt harcamazsınız. kağıt yanar, kirlenir, yırtılır ama e-kitap internet olduğu ve bulunduğu server elektrik sayesinde açık olduğu sürece internette duracaktır. eğer olur da bir gün nükleer savaş çıkarsa savaş öncesi kitaplar size bir servet kazandırabilir (bkz: fallout) . ayrıca, elektrik de olmayacağından oturur okursunuz kitabınızı radyasyonlu radyasyonlu. oh mis...
    logan
  6. türkiyede bulamayacağınız bir kitabı amazondan alıp bir ay gelmesini bekletmektense daha ucuza ve anında bilgiye ulaştırması sayesinde açık ara e-kitabın kazanacağı karşılaştırmadır.
  7. tahmin ediyorum ki çok yakında kitaplardaki tüm bilgiler internet ortamında olacak, bundan çok değil belki 10-20 sene sonra kitap antika olarak görülmeye başlanacak..
    tabiri caizse reserved <- buraya yazıyorum.
    mert
  8. zevk meselesidir. bazısı kitaba dokunmayı, o kokuyu, o hissi almayı sever. bazısı da e-book olarak okumayı sever. ha ben e-book olarak okurken, kitaplardaki kadar zevk almıyorum. o yüzden kitap daha iyidir fikrimce.
  9. bir amazon kindle paperwhite 3 kullanıcısı olarak e-kitabın tarafını tuttuğum versustur. istediğin yerlere not alıp üstünü çizebilme ve bunları tek seferde arka arkaya bulabilme özelliği, gece ışıklar kapalıyken gözü yormayan yanlardan ışık verme teknolojisi ile konforlu kitap okuma olanağı, yazı puntosunu ve yazı tipini istediğin gibi ayarlama şansı, en önemlisi çok fazla kitabı kalem inceliğinde bir cihaza sığdırmak e-kitabın başlıca artılarındandır.
  10. her ikisinin de kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır.

    e-kitap çoğu zaman çok daha pratik, bir kindle içerisine yüzlerce kitap atabilir, istediğiniz zaman istediğiniz yerde okuyabilirsiniz. buna ek olarak, farklı dillerde de kitap okumak istiyorsanız e-kitap size yine en hızlı ve ucuz çözümü sağlayacaktır. öte yandan önemli dezavantajları da vardır. ilk olarak, her ne kadar kindle teknolojisi gelişmiş olsa ve artık gözler yorulmadan uzun süre bu cihazlardan kitap okumak mümkün olsa da, günün sonunda dijital bir nesneden uzun süre okumanın, kağıttan okumaya göre gözlere daha fazla zarar verdiği gerçeği değişmiyor. belki ileride değişir ancak şu anki durum böyle. bir diğer dezavantaj ise kağıt üzerinde okumak bilgilerin hafızada daha fazla yer edinmesini sağlıyor ve bunun yanında kağıt üzerine not olmak her zaman daha rahat ve kullanışlı, dijital aletlerde de (özellikle adobe üzerinden okuyorsanız) bu durum fena değil ancak kitap rahatlığını vermiyor.

    gelelim kitaba; eğer kalın bir kitap okuyorsanız her zaman yanınızda taşımak zordur. elde zaten taşıyamazsınız ancak çantanızda da ağırlık yapar ve fazla yer kaplar. eğer uzun bir seyahate çıkıyorsanız ve yanınızda birden fazla kitap olmasını istiyorsanız yine bir sıkıntıdır çünkü bu sefer valizinizde yer problemi olur. bunun dışında, kaybolma, zarar görme, aşınma, eskime vb. durumlara karşı kitaplar daha savunmasızdır ve son olarak, her zaman geçerli olmayan bir durum olsa da, kitaplar genellikle e-kitaplara göre daha pahalıdır. yeni çıkan kitaplarda uçurum olmaz bu ikisi arasındaki fark ancak, mesela klasiklerin çoğunu ingilizce ücretsiz olarak bulmak mümkündür. ya da bir kitap sadece e-kitap olarak yayınlanıyorsa (ki bu durumda çoğu zaman içerik kalitesi problemi ortaya çıkıyor) genellikle normal kitaplara göre çok daha ucuzdur. kitabın avantajı ise öncelikle yukarıda bahsettiğim not alma durumu ve ikincisi ise biraz psikolojik olan bir durumdur. içeriğinin yanında kitabın kendisini, yani kapağını, sayfalarını, kokusunu vs., seviyorsanız kitap bunu size sağlayabilecek tek şey. e-kitap bu aşamada değil, ileride belki gelir ancak kitabın bu konudaki yerini uzun süre boyunca alabileceğini zannetmiyorum.