1. doğduğum, büyüdüğüm şehir.

    !---- spoiler ----!

    şehir ilk olarak; şimdilerde " kara samsun " olarak adlandırılan, denizden oldukça yüksek bir yere kurulmuştur. samsun da deniz turizmi ve liman faaliyetleri güçlenmesi ile, şehir deniz kenarına yerleşmeye başlamıştır.

    samsun üç büyük bulvardan oluşmakta, ilki atakum - trabzon yolunu kapsayan ana yol.
    ikincisi şehir insanlarının genel de çevresinde ikamet ettikleri 100. yıl bulvarı
    üçüncüsü de daha yeni yapılmakla birlikte, ismini hatırlamak için büyük uğraş versem de hatırlayamadığım, ^:bilenler için ise selahiye mahallesinden başlayarak zeytinlik mahallesine kadar gelen bulvardan bahsediyorum^ genelde biraz daha varoş kesimi barından evlerden oluşan bulvardır.

    samsun için küçük istanbul tabiri kesinlikle doğrudur. karadeniz'in en büyük şehrinde aradığınız her şeye ulaşmak oldukça kolaydır.

    ufak bir eleştiri; yol masrafları başka şehirler ile kıyaslanamayacak kadar fazladır. o dolmuş sisteminin, neysem efendim.

    !---- spoiler ----!
  2. aksilik olmazsa birkaç sene daha kalacağım şehir.en sevdiğim yeri sahili.yalnız kalmak için de kalabalığa karışmak için de oldukça kullanışlı.özellikle denizevleri ve atakum sahilinde pek çok kafe barındırır.
    yanılmıyorsam eski adı çiftlik yeni adı istiklal olan uzunca bir caddesi vardır.küçük şehirlerde olur ya meşhur bir cadde benim açımdan bu cadde öyle bir konumda.yemek yiyebileceğiniz büfeler,alışveriş yapabileceğiniz mağazalar bu cadde üzerinde mevcuttur.gayet hareketlidir.geçen sene yapılan çalışmalardan sonra araç trafiğine kapatılıp açık hava avm'sine çevrilmiştir.
    bunlar dışında küçük bir arkeoloji müzesi ve gazi müzesi vardır.arkeoloji müzesi tramvayın cumhuriyet meydanı adlı durağının hemen dibindedir.gazi müzesi ise cumhuriyet meydanında mecidiyenin hemen girişinde yer alır.gazi müzesi en son ücretsizdi ama geçen seneden beri gitmediğim için bu konu hakkında kesin bir bilgi veremiyorum.
    bunlar dışında pek çok yer ve güzellik var samsunda ama benim bahsetmek istediğim son bir yer kaldı orası da atatürk kültür merkezi.burası devlet opera ve balesinin etkinliklerine de sahne olduğu için buradan bahsetmek istedim.sene içinde en azından 4-5 yeni gösteriye gidebilirsiniz.salon neredeyse her zaman doludur.bilet fiyatları çok uygundur.yani gezmek,yemek,içmek ,sinema dışında daha farklı bir faaliyet yapmak istiyorsanız burada bale,opera ,konser gibi etkinliklere rahatlıkla katılabilirsiniz.benim açımdan böyle bir alternatif oluşturması sevilmek için yeter de artar bile.
  3. türkiye'nin kuzey kesiminde, karadeniz kıyısı boyunca uzanan 55 plaka kodlu ildir. trabzon, ordu ve tokat ile birlikte karadeniz bölgesi'nin en büyük illeridirler.

    şehir merkezi, samsun'un ana etkinlik meydanı olan samsun cumhuriyet meydanı'ndadır. meydanın çevresinde iş hanları, bankalar, siyasî parti binaları, otobüs firmalarının şubeleri bulunmaktadır. bulvar yaşam ve alışveriş merkezi, samsun atatürk parkı, il özel idaresi, samsun valiliği, il vergi dairesi, samsun adliyesi, bölge mahkemesi, orta karadeniz kalkınma ajansı meydanın ilerisinde ve devam eden ana caddeler boyunca bulunabilecek önemli yerler ve kurumlardır. meydandan sahil kesimine doğru gidildiğinde ise samsun müzesi, kurtuluş bulvarı ve samsun yabancılar pazarı sıralanır.

    atakum, ilkadım ve canik, büyükşehir belediyesi ile birlikte samsun şehrini meydana getiren ana yönetim birimleridir. canik ilçesi şehrin doğu kesiminde, atakum ilçesi şehrin batı kıyısında yer alır. ilkadım ise büyükşehir belediyesini de bünyesinde barındıran şehrin en yoğun ve en geniş merkez kesimidir. sahil boyu uzanan şehrin ulaşımı da doğu-batı doğrultusunda yoğunlaşmıştır. şehrin havaalanı çarşamba ilçesindedir.

    ondokuz mayıs üniversitesi, atakum ilçesinin en batı kesiminde, üniversitenin ana bünyesinin kurulu olduğu kurupelit kampüs'tedir. üniversitenin bazı fakülte ve yüksek okulları havza, çarşamba gibi ilçelere kuruludur.

    samsun'un değişken bir havası vardır. yağmur yağabilir, akşamları soğuk olabilir; yolunuz düşerse önlem almanızı tavsiye ederim. atakum'da yaya, bisiklet ve kara yollarından meydana gelen uzun sahil yolu boyunca takılabileceğiniz mekânlar vardır. imkânlarınız dahilinde ondokuz mayıs üniversitesi konukevi'nde balkon manzaralı bir yemek - mümkünse gündüz vakti - önerebilirim. çiftlik caddesi'nde bulunan emek lokantası (nam-ı diğer ramazan abi) ucuz ve hayli leziz yemekleri olan bir esnaf lokantasıdır, tavsiyemdir.

    doğada vakit geçirmekten haz alıyorsanız bafra ilçesinde bulunan kızılırmak deltası kuş cenneti güzel bir ekolojik gezi alanıdır. çarşamba'da güzel yapılar vardır. insanına önyargılı bakılır, ama şehir kendine özgü bir estetiğe sahiptir.
  4. doğduğum büyüdüğüm ve samsun anadolu lisesinde okuduğum şehir.

    son zamanlarda kötü olmaya başlasa da güzel yer aslında. çiftlik caddesi trafiğe kapanmadan önce daha iyiydi ama olsun, gene de güzel yer...
  5. yeşilyurt avm ve oradan sola doğru uzanan sahil şeridi hala mükemmel. bisiklet yolları, bahçeler, kafeler yapıldı sahile. aynısını çiftlik için söyleyemeyeceğim(çok kalabalık). samsun anadolu lisesi bir zamanlar çok ünlüydü şimdi sıkıntıda.
    gezilip görülebilecek yerler:
    -atatürk heykeli
    -gazi muzesi
    -sahilde bir gece yuruyusu
    -ciftlik
    piazza, yesilyurt saymıyorum kimse bir şehre avm'si olduğu için gitmez bence.
    hiciv
  6. slipo
  7. yaklaşık 2 saat sonra kendisini ziyaret edeceğim şehir.
  8. gazi müzesi halen ücretsizdir. karadeniz'in incisidir samsun. suriyeli istilasından dolayı ülkücülerin mutsuz olduğunu görmek mümkün.
    2007-2010 arası yeşilyurt avm ve sahil falan efsaneydi. mekan, kumsal, kumsalın hemen önünde koca avm... yanında güzel müzikli barlar... şehrin neredeyse yarısı öğrencidir. sokaklarda cıvıl cıvıl giyinmiş gençleri görürüz. güzel bir şehir, modern, sanayisiz (hava açısından olumlu), ulaşımı rahat bir şehir.
  9. kırsal kesimindeki mesire yerleri de meşhurdur.

    taşhan'dan tutun da....

    çakallı menemeni çok makbuldür(yalnız sakın çiftlik gibi antik kontik yerlerde denemeyin.membağında yiyin)

    onun dışında diğer şehirlerden üstün bir tarafı,fazla trafik olmamasıdır.eee,samsun çok göç veriyor....

    gidillmemesi gereken yerler.
    1)kireçtepe ve yukarısı
    2)mert irmağı civarı
    3)doğu sahil şeridi (toprak kayması olabilir,gececekseniz de dikkatli olun)
    4)(isteğe göre) adalet mahallesi.

    şu an aklımda olan bu kadar,hatırlarsam yine eklerim.
  10. fatih mahallesine gidin , kesin çok seversiniz :p