• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (7.20)
tereddüt - yeşim ustaoğlu
istanbullu genç bir kadın psikiyatrist olan şehnaz, bir taşra kasabasında mecburi hizmete başlar. istanbul'da hiçbir şeyin eksik değilmiş gibi göründüğü dünyasında, başarılı ve karizmatik kocası cem ile kusursuz gibi görünen bir evlilik sürdüren şehnaz, bir yandan da çalıştığı kasabada yerleşik bir düzene geçmeden yaşayarak her hafta sonu istanbul'a gidip gelir. her hafta yapılan bu ziyaretlerin arkasında aslında derinde yatan bir mutsuzluk, kırılgan bir cinsellik ve ötelenmiş korkular vardır. 16 yaşındayken zorla evlendirilerek sahil kasabasına getirilmiş elmas'ın hayatı ise kayınvalidesinin bakımı, kocasının arzularını zorla yerine getirdiği, üzerine çok erken yaşta yüklenen bunaltıcı sorumluluklarla geçer. fırtınalı bir gecenin sabahında yolları kesişen şehnaz ve elmas beraber yeni bir kapı aralayacaklardır.


  1. 53. uluslararası antalya film festivali ne damgasını vurmuş en iyi yönetmen, en iyi kadın oyuncu ve en iyi film ödüllerini almış 2016 yapımı yeşim ustaoğlu filmi.

    filmi genel anlamda başarılı bulsam da özellikle psikiyatrist sahneleri bana çok yapmacık geldi ve filmden soğuttu.(özellikle elmas karakterinin gördüğü rüyayı canlandırma sahnesi) ustaoğlu anlattığı konuyu seyirciye göstermek için basite bir yol tercih etmiş. birbirinden zıt iki kadın karakter üzerinden onların hayatlarını paralel bir şekilde vererek kolaya kaçmış.

    aslında filmde kadının cahil olması veya okuması fark etmiyor. kadın her alanda bir şekilde şiddete maruz kalıyor. türkiye özelinde anlattığı çocuk gelin, kadının cinsel bir obje olarak görülmesi(şehnazın kocasının şehnaza bakışı ve kocasını sürekli porno izlerken yakalaması ayrı bir iğrençlik) gibi sorunlara evrensel bir bakış açısıyla bakabilmiş ustaoğlu.

    filmin genel olarak kasvetli bir havası var. bu kasvetli havaya kullanılan su metaforu da katkıda bulunmuş. suyun tekinsizliği ve karanlık tarafı filmde sıkça kullanılmakta. bu durum anlatılan konuya büyük katkı sağlamakta.

    elmas karakterinin her akşam yaşadığı durum (allahım ne olur gelmesin ne olur gelmesin demesi ve ona rağmen her akşam aynı durumun yaşanması) oyunculuk açısından ve sahne açısından çok etkileyiciydi. özellikle ilişkiden sonra aksayarak yürümesi yaşadığı acıyı seyirciye açıkça göstermekteydi.

    rüya sahneleri filme ayrı bir hava katmış özellikle şehnazın gördüğü rüyanın çekimleri etkileyici bir sahneydi. ki burada görüntü yönetmeni michael hammon büyük payı var.

    yeşim ustaoğlu türkiyede ki az sayıda kadın yönetmenlerden biri ve özellikle bu filmde işlediği konuyu bir kadının bakış açısından izlemek seyirciye bu konu hakkında bir çok şey anlatmakta.

    yeşim ustaoğlu nun resmi sitesinde yer alan film hakkındaki görüşü :

    yönetmen görüşü
    her iki karakterin birbirini anlamasıyla gelişen bu hikâye, modern ve geleneksel toplumlarda kadın ve ergen olmayı sorgularken, hem bu bu topraklarda, hem de aslında dünyada kadın olma hallerine bakan bir bakış açısına sahip. geleneklerin, örflerin belirlediği moral değerler, özellikle modern toplumlardaki sert göç olgularıyla hızla gelişen modernitenin içinde bir arada yaşama modelini oluştururken; çarpıklaşıp, değersizleşmeye ya da yozlaşmaya maruz kalarak yaşantılarımızda baş edemeyeceğimiz yargıların, sorunların oluşmasına neden oluyor. ve bu sorunlar bizlerin birey olarak gelişimini, özgürlüğünü kısıtlarken, hayatımıza kendi irademizle karar verebilmemiz konusunda derin engeller çıkarıyor, çoğu kez ihmal ve istismarlara maruz bırakıyor ve çok daha derinden, erkeğin de gelişiminde sağlıklı bir ilişki kurabilmesi konusunda önü alınmaz yaralar açıyor.

    ‘tereddüt’, bu yapının içinde kadın olma hallerini, kadın erkek ilişkisini, aile kurumunun sorumluluklarını ve ihmallerini sorgularken, bir yandan da travma mağduru olan birinin hem psikolojik hem de adli süreçte yaşayabileceği sorunları tartışıyor.
  2. merakla bekliyordum sonunda izleme fırsatı buldum. hayalkırıklığı diyemem ama pandora'nın kutusu'ndan, araf'tan sonra aradığımı bulamadım diyebilirim

    film sık sık ele alınan bir konuyu, farklı statülerden kadınların mağduriyetini, erkek egemen toplumun kadınların başına ördüğü çorapları ele alıyor. bu geniş başlıkların altında çocuk gelinler de; modern, eğitimli orta-üst sınıftan kadının tatminsizliği de kendine yer buluyor her nasılsa. konu kulağa epey klişe ve "festival filmi hassasiyeti" gibi geliyor ama şahsen ben izlemeden önce yeşim ustaoğlu "olaya bir de şu açıdan bakarak" farkını ortaya koymuştur gene de diye düşünüyordum.

    valla ne yalan söyleyeyim pek öyle olmadı. güzel görüntüler eşliğinde sanat filmlerinin klişeleşen buhranlı karanlık atmosferinde mağduriyetler hakkında aynı şeyleri mırıldanıp durdu film.

    ana karakterlerden elmas bir kamu spotundaymış gibi yalnızca "çocuk gelin" olarak kaldı. karakter tam yaratılamamıştı sanki. mağdur olmak dışında neler yapar, kimdir, neleri sever hiç bilemedik. hele yan karakterler sanki sahneye girip çıkıyor gibiydiler sadece.

    ecem uzun'un ödüllü oyunculuğu çok yorucu geldi bana. çok fazla çırpındı sanki. evet gayretliydi. o yükselen çırpınan hali bazı sahnelerde gerekli ve yerindeydi. fakat biraz doz aşımı olmuş gibi. diyalogları bir tiyatro oyunu için yazılmış gibiydi, fazla muntazamdı. telaffuzu, tonlaması da aynı şekilde canlandırdığı karakteri yansıtmayacak kadar düzgündü.

    !---- spoiler ----!

    yönetmenin röportajlarından da anlaşılabileceği gibi filmin statü tanımaksızın kadın olmanın sıkıntılı hallerine değindiği ortada. sıkıntı, acı söz konusu olduğunda da ayrılmak, gitmek, uzaklaşmak salık veriliyor. fakat atlanan noktalar da var gibi. şehnaz gibi bir karakterin gitmek için arabasına atlaması yeterli geliyorken, elmas'ın gitmek için önce geride kalacakları yok etmesi, öldürmesi gerekiyor. bu "aynı hallerin" aslında birbiriyle hiç alakası yok. ve bana kalırsa dertleri yarıştırmak ne denli saçmaysa bu yaratılan iki kadın karakterin filmde ele alınan sıkıntılı durumlarının bir başlık altında ele alınması da epey yersiz.

    !---- spoiler ----!

    izlemeye değer bir yapım, benim puanım 6.5. trailer