1. kızartması valonlarca icat edilmiş sebzedir. ancak flamanlar tarafından yenilebilen bitkiler arasında "elmalar" içinde sınıflandırılır. (bkz: belçika'nın çeşit çeşit milletleri)

    flamanların bu ilginç sınıflandırmasını anlamak için o memlekette tahıl yetişmediğini bilmek gerekir. benzer biçimde yılan da yoktur bu ülkede mesela. neyse efendim, ne diyorduk? ha, patates...

    patates'i bir vakitler katolik sömürgecilik peşinde koşan ispanyollar^:evet, tüm belçika katoliktir^ şu an belçika diye bilinen bölgeye getirmeden evvel bu bölgenin iki karbonhidrat kaynağı var: bira ve elma. bu adamlar yahninin yanında elma püresi yerler. ekmek dediğiniz şey ise oldukça lüks, pahalı bir şeydir; zira tahıl yoktur^:ekmek bulamazlarsa pasta yesinler^.

    bu durumda bitkiler bizdeki gibi meyve/sebze/tahıl diye değil, meyve/sebze/elma diye üçe ayrılmıştır. aslında işlevsel olarak aynı ayrımı yapıyoruz; sadece yediğimiz şey farklı. karbonhidrat olarak buğday yerine elma koyduğunuz zaman her şey yerli yerine oturmuş olmalı. tam bu sırada sömürgesi ispanyollar patatesi getiriyorlar. bunda da karbonhidrat var. bunun da püresi oluyor. elmadan farkı, toprağın altında yetişiyor. flamanlar da haliyle bu yeni bitkiye, "yer elması" diyorlar. flamancadaki patates sözcüğünü, yani "aardappel" sözünü aarde ve appel olarak ayırıp ingilizceye benzeterek earth apple olarak okuyabilirsiniz.

    bir de ne diyorduk, kızartması... evet. belçika'nın fransızca konuşan valon halkı tarafından kızartması yapılıyor. fransızca konuşan kişilerin keşfi bir yanlış anlama nedeniyle "french fries" olarak yayılıyor. "belgian fries" desek daha doğru.

mesaj gönder