1. çocukken her akşam yatmadan önce ve aklıma geldiği her an tanrı'ya bana bir bisiklet vermesi için dua ederdim. bir gün tanrı'nın çalışma tarzının bu olmadığını anladım. ertesi gün gittim kendime yeni bir bisiklet çaldım ve her akşam yatmadan önce tanrı'ya günahlarımı affetmesi için dua ettim. al copone.

    allahım bence çalışma sistemi, af konusunda ,tam olarak böyle.
  2. benim için affetmek hem çok kolay hem de çok zor.

    aslında bir gülüş, bir sarılış, bir çift tatlı söz gönlümü almaya yeter. kızgınlığım kalmaz kırgınlığımın belki izi kalır ama zamanla silinir o da.

    bazen affedemediğim zamanlar da oluyor ne kadar istesem de yapamadığım durumlar. bir daha asla görüşmeyeceğim bir insan mesela. ne yüzünü göreceğim ne sesini duyacağım. yok işte hayatımda. niye affedip zihnimden de silemiyorum anlamıyorum. umrunda bile değil belki benim onu affedip affetmemem. belki çoktan unuttu aklına bile gelmiyorum. affedersem kendime saygım azalır diye korkuyorum galiba içten içe. ruhen yakasını bırakmıyorum o insanın. aslında kendimin. niye bunu kendime yapıyorum hiç bilmiyorum.
  3. insan olan affetmez, mazur görür.
  4. hayatta bir insana bahşedilmiş en büyük erdemin eyleme dökülmüş halidir.
  5. her şeyi affet hiçbir şeyi unutma.
  6. can yücel ne güzel demiş:
    'bilmelisin ki …
    bazen başkalarını affetmek yetmiyor.
    bazen insanın kendisini affedebilmesi gerekiyor'
  7. affediliyor affedilmesine de unutulmuyor ve acısı geçmiyor. hiçbir şey de eskisi gibi olamıyor. çok sevmekten üstü örtülüyor sadece.
  8. affedilmeye konu olan yaşanmışlıklar hatırlanmamak üzere hafızalardan silinirse anlam kazanan eylem.zira affetmek genelde bir çözümden çok zaman kazanmak olarak iş görüyor.ilişkilerinizin bozulduğu canlıyla eskiye dönmek için af yeter koşul değil, yenilen haltların da hasır altı edilmesi hatta süpürülmesi şart.
  9. ders no 1: başkası, ferdiyet, ayırmak
    ders no 2: affetmek, gaddarlık
    başkası yoksa insan neden kendini affedemez? başkası yoksa insan neden kendini sevemez? başkası yoksa insan neden savaşır?
    barış, sev, affet.
  10. tanrının bile affetmeyeceği şeyler varken, insanın her şeyi affedebilirim demesi abesle iştigal.
    saçmalamayın.
    suç işleyen cezasını -karşılığını- görecek.
    iznim olmadan evime giren cezasını çekecek.
    izni olmadan bir kadına hallenen cezasını çekecek.
    izni olmadan alan hırsız cezasını çekecek.
    affetmek negatif olumlamadır. suç işleyene göre değişir. şartları olur. örneğin bir daha suç işlememsi gibi. şartlı salıverilme gibi bir şey hiç duymadımız mı?
    affetmeyin. içinizden bağışlayacağınız tutmasın. cezasını verin ve rehabilite edin. ki bir daha yapmasın.