• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (5.39)
Yazar emrah serbes
deliduman - emrah serbes
on yedi yaşındaki çağlar iyice konuşuyor. kız kardeşi çiğdem'i, onu meşhur etme ümitlerini, belediye başkanı dayısını, yakın arkadaşı mikrop cengiz'i, taşra muhabbetlerini, depresyonun eşiğindeki annesini, eski sevgilisini, hiç unutamadığı dedesini, hatırlarken kahrettiği babasını anlatıyor. deliduman, dermansız ve güdük bir ilçeden haykırmaya başlıyor, istanbul'a uzanıyor. çocukluğumuzun, hatıralarımızın ve bütün sokaklarımızın üzerinden dangır dungur geçen imar ve para iştahına lanet! riyakâr dünyaya, allahsız sermayeye, martılara, küçük bir kızın kalbini kıranlara isyan ediyor. barikatların arkasında, soluk soluğa, yapayalnız, erken kaybeden bir delidumanın öfkesini çemkiriyor. emrah serbes, zamanın ruhunu, gezi'nin isyancılarını, hürriyetleri için öksürenleri, yerinde duramayanları, küfredenleri, ağlamayı unutmak için yumruğunu sıkanları resmediyor. deliduman, büyük zamanın ve her zaman kenarda kalanların romanı.(tanıtım bülteninden) (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)


  1. emrah serbes keşke yazmasaymış dediğim kitaptır. çünkü bu kitap erken kaybedenler ya da hikayem paramparçanın yazarına ait gibi değil. ama tabiki kötü bir kitap değil sadece emrah sebes standartının altında olduğunu düşünüyorum. kitaba dair en çok sevdiğim şey insanlara ve partilere taktığı adlardı. mesela dedemi kanser eden parti ve cemal süreya
  2. her ne kadar mizahından hoşlanarak okusak ve beğensekte maalesef tüm yapıtları popüler kültür şeysi. 30 yıl sonra unutulacak. kanaatimce de edebi yönüyle çok zayıf. haaaaa sen kimsin lan dümbük diyenlere de saygım var tabi. çünkü dümbüklük bunu gerektirir.
  3. (bkz: emrah serbes) 'in tarzına yakışmayacak cinsten başarısız bir kitap olduğunu düşünüyorum. kitap aceleye gelmiştir veya gelmemiştir senin bir karizman var roman dünyasında çok daha iyi yazman gerekiyor.

    !---- spoiler ----!

    kitap gezi parkının ruhunu aktarmaya çalışmış fakat çok da başarılı olamamış. bildiğimiz (bkz: gezi parkı) ruhu bu olmasa gerek. çok daha iyisini yapabilirdi.

    !---- spoiler ----!
  4. acınası bir "çavdar tarlasında çocuklar" taklidi.
  5. kitabı okumaya başlamadan önce hakkında fikir sahibiydim fakat yanlış bir fikre sahipmişim. okuduğumda çok şaşırmıştım. emrah serbes'in gezideki duruşunu bildiğim için az çok ne yazabileceğini, nasıl bir bakış açısıyla yazacağını tahmin ediyordum ve bu önyargıyla okumaya başladım fakat hiç beklemediğim bir yerden anlattı geziyi. çok da güzel anlattı. benim için eleştirilecek yönleri vardı kitabın fakat genel olarak okumaya değerdi. anlatımı çok akıcı, esprili. güzel göndermeler var. bakış açınızı değiştiriyor, çok farklı bir yerinde olduğun olayı bambaşka bir yerden baktırıyor. bu bile okumak için bir sebep.
  6. bir solukta bitirilen gezi dönemini yeniden hatırlatan bir kitap.
  7. giriş ve gelişme kısmı gayet akıcıdır fakat sonuç yoktur. ya da korsan okuduğum için sonuç görememişimdir. ama her iki ihtimalde de emrah serbes'in en kötü kitabı diyebilirim.
  8. son zamanlarda okuduğum en sıkıcı kitaptı. evet, yer yer vurucu, etkileyici, taşı gediğine koyan cümleler var ama kitabı geneline bakıldığında sırf sayfa sayısı çoğalsın diye gevezelik edilmiş yerler çoğunlukta. gezi parkı olaylarına bakışını, kitabında yer vermesini samimi, orada yaşananları aktarmasını başarılı bulsam da, sırf bunun için okumaya değer mi emin değilim...
    vega
  9. !---- spoiler ----!

    ama sen üzülme farecik. ölmek yok olmak değildir, hadiseler aleminden hatıralar alemine geçmektir sadece. başka farelerin hatırlarında yaşayacaksın şimdi. seni unutan son fareye kadar yaşayacaksın.

    !---- spoiler ----!
  10. yeni başladım kitabın ortalarındayım şimdilik çokta bi güzelliği yok ama yinede okunabilir ayrıca reklamlar çok sinir bozucu