1. zamanin ruhu ile ilgili bir durum tamamen,anadolu gibi uygarlıkların beşiği olmus bir yerde binlerce yil once yasanan dinsel ritueller nasik gunumuzde anlamini yitirdiyse modern toplumda tek tanrili inançları da bekleyen son aynidir.
  2. dinle dalga geciyorum, ama yalnizken geciyorum. bunu da ne populistlik icin yapiyorum, ne de populistlik icin buraya yaziyorum. insanlar bazen sacma seylere inanip onla ruh hallerini duzeltip iyi hissedebilirler. kimi
    meditasyon yapar, kimi oruc tutar. ama butun bunlar olurken adamin kendini oyle veya boyle, yanlis veya dogru, bir sekilde yaparak iyi hissettigi seye olan inancini (eger adama kil degilsem) niye sorgulatip adamin mutsuz olmasini saglayayim ki? o kadar kotu gercekten degilim.
  3. genel bir algı var, din ile dalga geçmek denildiğinde sadece islamla dalga geçmek olarak algılıyor toplum. halbuki hepsiyle dalga geçiyorlar, çoğu müslüman öküze tapan insanlarla dalga geçiyor, öküzle dalga geçiyor. e bu da onların kutsalı değil mi en basitinden?
  4. insanların birçoğu başkasının dini hakkında dalga geçiyor çünkü başkasının dinini daha kolay sorgulayabiliyor ancak kendi ile dalga geçmiyor çünkü onu sorgulayamıyor.
  5. belirli bir kitlenin kutsali ile eglenmektir. buna hindu'larin inege tapmasi dahildir.

    simdi inege tapilir mi valla gerizekali bunlar diyen bir kitle var ancak bu kitle inanmiyorsan saygi duy diye tepki gosterir.

    radikallerden uzak durun gerisi onemli degil.
  6. kimi agnostiklerin riske girdiklerini bile bile oynadıkları oyun.

    değer mi değer...
  7. dil ve ırk insanın seçme şansı olmayan ve doğumu ile birlikte onun sırtına yüklenen şeylerdir. türk, kürt, finli, alman olmayı kimse seçmedi ve seçemez bu durumda bu konular ile dalga geçildiğinde yaşananlar ortada.

    din denilen şey ise kendini adamak, bir şekilde inanmak ve teslim olmak ile alakalı bir durum. sonradan seçilebilir, değiştirilebilir. en yeni din bile yaklaşık 600 yıllık bir maziye sahip. ayrıca din, tüm bir dünya hayatını şekillendiren kurallar ve bu kurallara uyarak hayatını geçirmeyi kabul eden insanların pusulası.

    sonuç olarak din ile dalga geçmek ile aslında toplumun neredeyse tamamı ile dalga geçmek, ama burada kast edilenin hangi din olduğu belli tabi.
    reax
  8. dinler milyonlarca kişinin ortak değerlerle birleşebildikleri bir kavramdır her ne kadar sapmalar olsa da. eğer biz insanların düşüncelerine saygılıysak dinlerine de saygı duymalıyız yoksa kendimizle çelişiriz. dinle dalga geçilirse işid gibi kafa avcılarına malzeme verilir sonrası malumdur . ama dinle insanları sömürmeye kalkanlarla dalga geçebilirsiniz zira başta onlar dinle dalga geçerler
  9. psikolojik sorunlara sahip insanların yaptığı eylem. tek sorum var. neden? yani bir insan neden dinle veya herhangi bir kutsalla dalga geçer, kazancı nedir? örnek olarak ateist bile annesine cinsel içerikli küfür edilmesinden rahatsız olur, sinirlenir. neden? çünkü onun için özeldir, o cümlenin annesi ile beraber kullanılması onu rahatsız eder. dine mensup kişiler de aynı şekilde rahatsız oluyor güzel kardeşim. yapma, milyon tane dalga geçilebilecek şey varken inatla tahrik etme insanları. ayrıştırmayın, bak o dalga geçtiğin insanlar senden çatır çatır intikam alıyor, gene sen zararlı çıkıyorsun. biri sana karışmadığı sürece sen de karışma. bir sürü deist, ateist arkadaşım var, ben müslümanım, her allah'ın günü gezip eğleniyoruz, sohbet muhabbet gırla gidiyor, bir kere birbirimizle ne din muhabbetine girdik, ne dalga geçtik. hata mısınız arkadaşlar, neden illa birileriyle kavga etmeyi seçiyorsunuz? kime neyi ispatlamaya çalışıyorsunuz?
  10. hassas olundugunda ve dogru kisiyle yapildiginda cok lezzetli bir faaliyettir.