1. her eylem gibi yerine göre saygısızlık, yerine göre saygısızlık olmayan eylemdir. eğer bir camiye girip, "la boşuna oturup kalkıyonuz, saçma sapan şeylere inanmayın" derseniz bu saygısızlıktır. ama her fikir veya inançla dalga geçebilen, amacı mizah olan bir dergide yayınlanan benzer bir karikatür saygısızlık felan değildir.

    saygısızlık olsun veya olmasın, kişisel olarak incinin veya incinmeyin, ne olursa olsun fikir özgürlüğüdür ve korunması gerekir. birisi önüne geçip burnunu karıştırdığında, bu eyleme suç atfetmiyorsan, senin de düşünce ve eylem özgürlüğünü savunman gerekir arkadaşım.

    bundan sonra tartışılması gereken;

    (bkz: dine hakaret etmek)
    ulgan
  2. inanmak inanmamak bambaşka bir konu, hatta saatlerce masaya yatırıp eleştirebilirsiniz ama din dalga geçilmeyecek kadar ciddi bir konu bence. ha ergenler dışında bunu yapan var mıdır? zannetmiyorum.
  3. teorik olarak herhangi bir sakıncası olmamalıdır (ifade özgürlüğü). pratik olarak, bulunduğunuz ortamdaki insanların görüşünü dikkate alarak konuşmak her zaman daha mantıklıdır ve size pozitif geri dönüş sağlar.
    eğer ortamınızda dindar birey yoksa dalga geçip geçmemenizin önemi yoktur.
    eğer dindar ancak toleranslı bir birey varsa, dalga geçmemenizi öneririm çünkü bu kişiler çoğunlukla kafası karışık kişilerdir ve din ile dalga geçmek onları zamanla koyu dindarlar haline getirir. onlarla tartışın ve mantıklı argümanlar kullanın, ve asla zorlamayın. tartışacak bilgi birikiminiz yoksa tartışmaya kalkmayın.
    eğer ortamda koyu dindar varsa, dalga geçmeyin ve dini güzellemeye başlarsa ortamdan uzaklaşın, böylece zamanınızı boşa harcamamış olursunuz. evrimsel biyolojiden hiç bahsetmeye kalkmayın çünkü karşı tarafın argümanları "bu muhteşem x kendiliğinden olmuş olabilir mi" ve "maymundan geldiysek nereye gidiyoruz" seviyesinin üzerine asla çıkmayacaktır.
    ateizm ve agnostisizm okunarak ve üzerinde düşünülerek edinilen ve temeli sağlam ise hayat boyu kalıcı olan fikirlerdir. eğer temeliniz sağlam değilse hiç dalga geçmemenizi öneririm çünkü bir gün söylediklerinizden pişman olabilirsiniz^:based on a true story^^:kendimi kastetmiyorum^.
  4. ekşi'den linkini bulduğum youreads'e girer girmez beni karşılayan ve bu siteye karşın direkt sempati duymama neden olan başlıktır.

    belirli bir din üzerinden değil de daha geniş açılı ve biraz da objektif bakıldığında gayet de mantıklı olduğu görünen bir eylemdir. zamanında insanların birbirlerini bin yıllarca katlettiği zeus veya ra gibi tanrılar; şu an bilgisayar oyunlarında şimşek atan karakter olarak nasıl gösterilebiliyorsa -bînevi dalga geçiliyorsa- dinler de bu şekilde gösterilebilir. hayali bir canlıya ve onun "benim kurallarıma uyun, yoksa yanacaksınız." dediği sosyolojik kurallar(!) bütünü olan dinlerine ve bunların kitaplarına bakıldığı zaman, dağlardan indirildiği tarihi gözeterek yazıldığı aşikârdır. işte bu aleni bir şekilde insan eliyle yazılan kitapların getirdiği dinle de dalge geçmek bir o kadar tatlıdır.
  5. islam'ı baz alarak değerlendirecek olursak, nisa suresi 140. ayetten gördüğümüz üzere herkes bu eylemi yapmakta özgürdür.
  6. genelde inananları kızdıran ve/veya kıran eylemdir. inanmayan kişi, bir yaşa kadar bu eylemi yapar, karşısındakini üzüp kırmaya değmeyecek kadar gereksiz bir eylem olduğunu anlayacak olgunluğa geldiğinde de bu işleri bırakır.
    ugo
  7. din olgusunun yokedilmesi gerektiğini düşünenlerin sıklıkla gerçekleştirdikleri eylem
  8. din ile dalga geçmeyi başkasının kutsalı ile dalga geçildiği argümanı ile savunan aklı evvelleri görmüş olduğumuz başlık... ne oldu dalga geçtin de, bir tarafların kemale mi erdi??? birileri de yok dalga geçelim de doğruyu görsünler, yok biz laikiz diye saçmalamış... gardaş o laiklik zaten sen karşıdakinin kutsalına saygı duy diye var...

    bu lafi söyleyenlerin ve dinle dalga geçmeyi hak olarak görenlerin aile büyüklerine hakaret edildiklerinde aynı genişliği gösterebildikleri konusunda şüpheliyim..

    not: her bireyin ailesi ve aile büyüğü kendisi için değerlidir. kimse dil uzatamaz. bu da biline..
  9. herhangi bir inanış veya din ile dalga geçilmesini saygısızlık, terbiyesizlik olarak görüyorum. tersten inanmayan insanların da dalga geçilmesi, aşağılanması, hor görülmesi aynı şekilde saygısızlık ve terbiyesizliktir. empati ve hoşgörü düşüncesi yerleşmeyen toplumlarda ne yazık ki dindar veya ateist insanların zulüm gördüğüne şahit oluyoruz.

    not: ateizm ile darwinizmi birbiriyle harmanlayarak insanların inançlarıyla dalga geçen bir kitle olduğunu gözlemledim. darwin'in hayatının bi bölümünde hıristiyan olduğunu daha sonraki döneminde agnostik olduğunu öğrendiğimde şaşırmıştım.