1. okuma-yazma bilmeyenler için twitter'dır.
  2. kullanmayı sevdiğim ve doğru kullanıldığında epey keyifli olan sosyal mecra.
    fotoğrafla uğraşmayı sevdiğim için genelde çektiğim fotoğrafları paylaşıyorum ve eş dost dışında fotoğraf sanatçıları ve paylaşımlarını beğendiğim resim, sinema, seyahat vs. içerikli sayfaları takip ediyorum.

    ama sağda solda "kendini gösterme merakı olan beyinsiz insanların kullandığı uygulama", "yediğini içtiğini herkese gösterme amaçlı kullanılan gereksiz uygulama" gibi sırf uygulamayı kullandığı için kullanan her insanı aşağılayan gereksiz nefret dolu gerzekçe genellemelere de sinir oluyorum. karşınıza neler çıkacağı sizin uygulamayı kullanışınıza bağlı. şahsen karşıma bilimum vücut uzvunu sergileme veya yediğini içtiğini gösterme amacı güden insanlar nadir çıkıyor. keşfetinize sizin takip ettiğiniz hesaplara, beğendiğiniz paylaşımlara göre fotoğraflar düşüyor. keşfet'ten çok güzel hesaplar, güzel insanlar bulduğum çok oldu.
    yani siz bikinili kız/kaslı erkek fotoğraflarında fink atıp atıp "hepinizden iğreniyorum!!" diye gezerseniz, karşınıza da hep öyle fotoğraflar çıkar.

    yine bir diğer genel eleştirin aksine insanların anılarını paylaşması (abartılmadığı ve sosyal medya bağımlılığına dönüşmediği sürece) anıları değersizleştirmiyor ya da insanlığa dair bir kötüye gidişatı göstermiyor bence. küçükken hatırlıyorum eve gelen misafirlerle kocaman kocaman albümlere bakıp o anıların tekrar yaşandığını. elbette aynı değil ama instagramın da bir nevi bunun teknolijiyle beraber dijital ortama taşınmış hali olduğunu düşünebiliriz. sevdiğim insanların eğlendiği/gezdiği anları görmek beni rahatsız etmiyor en azından.

    "mutluluk yalnızca paylaşıldığında gerçektir."(*:into the wild) diyerek bitiriyorum.(*:swh)
  3. birkaç hafta önce reklamları yüzünden sildiğim flört uygulaması. ^:ehehe^

    tinder'in doğu versiyonu.
  4. tabletler için resmi uygulaması olmaması nedeniyle, eğer nat geo gibi her gün 48 adet fotoğraf paylaşan hesapları takip ediyorsanız, telefon uygulamasında akışınız bir çöplüğe dönebiliyor ve az fotoğraf paylaşan hesapların paylaşımlarını kaçırabiliyorsunuz.

    bir de sayesinde şunu öğrendik: fitness = tayt giyip göt sergilemek
  5. fotoğraf çekmeyi sevenler için güzel bir uygulama.

    -öyle kimse görmezse yaşayamam mantığıyla hareket edenleri,
    -kahvaltısını/yemeklerini paylaşanları,
    -sürekli kendi yüzünü/poposunu paylaşanları,
    -her bir anını/hareketini/yaptığını/okuduğunu çekip yükleyenleri
    -sürekli çocuğunu/kedisini paylaşanları
    -dudak büzerek poz verenleri
    takip etmezseniz çok keyif alacağınız bir mecra. zira fotoğraf çekmeyi seven ve güzel fotoğraf çeken insanları takip ederseniz değişik yerleri güzel açılarla, gördüğünüz yerleri değişik bakış açılarıyla görmenizi sağlıyor. sizin çektiğiniz ve güzel olduğunu düşündüğünüz ancak amatör olduğunuz için bir sergi ya da yarışmada olmayacak fotoğrafları da çevrenizle paylaşmanızı ve böylece sadece bilgisayarınızda kalmamasını sağlar.

    tabi ki çok güzel 100 fotoğrafı olan birinin 500 takipçisi varken 10 popo ve dudak fotoğrafı paylaşan birinin 50000 takipçisi olması üzer insanı ancak bunun bir sözlükte "vay amk" yazıp 100 beğeni alınan bir yazıyla, uzun bir araştırma ve emek verilen 10 beğeni alan bir yorumdan bir farkı yok.
    kısacası;
    (bkz: doğru kullanılırsa iyi bir şey aslında)
  6. bir gün gelecek herkes kısa bir süre de olsa meşhur olacak lafını söyleyen adamı haklı gösteren uygulamalardan biri.
    face vs daha sevimli bulduğum bu uygulamada fotoğraflarını görmekten haz aldığım insanlar var. bir çoğu fotoğraf konusunda ünlü değil belki ama her kareleri ufuk açıcı .
    kitap tanıtanlar ; keşifleri paylaşanlar bence diğer uygulamaların zevzeklikliği yok. tabi takip ettiklerinizi iyi seçerseniz.
  7. ilgi arsızlarının toplaştığı sosyal mecra. kanımca sadece fotoğraf sanatıyla uğraşanlar için varolması gerekiyor, aksi takdirde cadde kızlarının o gün nerede, kiminle ne yediğine; yeni prada çantasıyla hangi kombini yapmayı uygun gördüğüne, hangi konsere gidip konserden zevk almak dışında neler yaptığına maruz kalıyoruz. hoş olmuyor.
  8. birçok formula 1, klasik araba, yazar sayfasını takip ettiğim sosyal medya.

    ancak son yıllarda insanların instagram algısı değişti.orasını burasını açıp rant elde etmeye çalışan kızlar ve görgüsüzler ile doldu taştı.
  9. çeşitli ekollere bürünmüş sosyal medya. bodybuildinge gönül verenler, kitap kapağı tefrika edenler, travelcılar, ticaretini yapıp ekmeğine bakanlar, güzel kız varsa bakarımcılar. hepsi de bir garip. ego okşamanın yollarından sadece birine dönüşmüş durumda.
    sezgi
  10. doğru kullanım önemli burada. pek çok doğa ve hayvan fotoğrafçısını ve gezgini takip ettiğim doğrudur. bunun dışında bir kaç sanatçı, tiyatrolar...vs . hal böyle olunca kim nerede ne yemiş ve nasıl bir stil biçmiş kendine göremiyorum ben.

    şöyle bir sıkıntısı var yalnızca; videolar açılamadığı gibi programdan çıkma sebebim oluyor. buna bir çare bulunamadı.