• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (7.59)
Yazar paulo coelho
simyacı - paulo coelho
paulo coelho'nun 25 yıl önce kaleme aldığı ilk romanı simyacı, çeyrek asırlık macerasını tamamladı. kitabın abd'deki basımının ardından tam 271 hafta boyunca new york times'ın çok satanlarında kalarak eşi görülmemiş bir rekora imza atan simyacı, tüm dünyada olduğu gibi türk okurları da şaşırtacak bir sürprizle doğum gününü kutluyor.25. yıla özel, ciltli ve kutulu baskısı yapılan simyacı çıktı..(tanıtım bülteninden) (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)


  1. bu kitap bin bir gece masallarındaki bir masal üzerine kurgulanmıştır. zahir romanında böyle diyordu yazar.
  2. bende çok fazla kötü yorum olduğu için okumadığım kitap ama
    25.yıl özel basıkısını alacam
    çünkü annemin favori kitabı gerçi oda kitap okuyan birisi değil ama
    simya lafına çok bayılıyor
    internet ortamında nikinden tut, mail adresinden tut ,herşeyi simyacı

    ama çok enterasan bu kadar popüler ve klasik bir kitaba bu kadar kötü yorum
  3. çok fazla yorumlandığını düşündüğüm paulo coelho kitabı.
    bunun nedeni herhalde kitabı sevenlerin çılgınlar gibi kitabı övmeleridir(gerçi paulo coelho çok tartışılan bir yazar)(seven var sevmeyen var), ancak bu tür kitaplar hep biraz zorlamadır, bu yüzden eleştirilecekse de (yani eleştirelim diyorlarsa insanlar)(yeter ne övdünüz be diyorlarsa) iyi eleştirilir, güzel yerilir.

    güzel kitaptır, okunmalıdır. ne kazanacağınız size bağlı (o anki ruh halinize, veya kişilik olarak sizin karakterinize) ancak bir şey kaybetmeyeceğiniz kesin. (zaman dışında, ki kitap da çok kalın değil)
    dag
  4. "bir kitap okudum hayatım değişti." cümlesinin benim için somutlaştığı kitap. ilkokulda hocamız aldırmıştı, değiştirerek sırayla okuyorduk. kitabın sonuna geldiğimde "ne yapacağımı" anlamıştım. aslında kitap, tam o yaş dönemlerinde bireyin "şekillenmesini" sağlamak adına önemli.
  5. lisedeyken kimya dersinde hocamızın okumamızı istediği ve sınavda 10 puanlık "simyacı kitabını okudunuz mu?" sorusunu sorduğu kitap.
    okumuştum. sonra bir daha okudum. bir daha ve bir daha. kişisel rekorlarımda en fazla okuduğum kitap olarak yerini aldı. 2. sırada ise (bkz: martı)
  6. tekrar tekrar okuduğum, bıktırmayan selüloz yığını.
  7. ne var kitapta bu kadar popüler olacak anlamadım. tamam kötü bi kitap değil ama güzel de değil. bu kadar insanın gördüğünü ben mi göremedim diye düşünüyorum ama bundan sonra paulo coelho asla. zamanımı çaldı.
  8. bu kitabı beğenmeyenler olduğunu görmek beni cidden çok şaşırttı.
    hayatımda 3 kereden fazla okuduğum tek kitap. neden çok etkiliyor bilmiyorum ama büyük ihtimal ölene kadar en beğendiğim kitap olmaya devam edecek.
  9. kitap metafizik ve dinin yüzyıllardır çeşitli yerlerden fırlayarak hep aynı gerçek olmayan klişeleri anlattığı pek çok öğeyi içermekteyken benim faydalı bakış sağlamama yarayan diyebileceğim birkaç yerden ikisini paylaşayım :

    1. santiago'nun billuriyecide kullandığı oldukça etkileyici pazarlama tekniğiydi. artık rağbet edilmeyen bir yokuşun tepesinde bulunan dükkan pek müşteri çekmemekteyken kahramanımızın önce vazoları parlatarak objelerin görünümlerinin reklam üzerindeki etkisini gösterdiği ve bu uygulamasının billuriye dükkanının satışlarını arttırmaya başlaması ve sonrasında da yokuş yukarı çıkan müşterilerin yorgun olacakları mantıklı çıkarımını yaparak, gözlemleyerek bu insanlara kristal bardaklarda çay ikram etmeye başlarlar. sonucunu aldıkları bu toplumsal deney bize sosyolojiye, fizyolojiye ve psikolojiye hakim olmanın ekonomi alanında da insanı ileriye taşıyacağını göstermiştir.

    2. çölün ve kervanların ruhu olduğunu belirterek ve kervanların çölün ruhuna uygun olanlarının çölü geçebileceğini anlatan kısımda dolambaçlı olarak anlatılmaya çalışılan da aslında doğaya hakim olan doğal seçilimin kendisi, yasasıdır. yani uyum sağlayabilenin (en güçlünün) ayakta kalışının (varlığını devam ettirmesinin) anlatımıdır.


    bu kitap mevcut popülerliğini hak etmiyor düşüncesindeyim. pek çok arkadaşımızı hangi yönüyle etkiledi bilemiyorum ama beni etkilemedi fazla ve okuyabileceğim (bunu okuduğum sürede) çok kıymetli kitapların önüne geçti. okumak isteyen okuyabilir elbette tercih sizlerindir. her ne olursa olsun her kitaptan bir şeyler kazanılabilir yeter ki elimizde uygun argümanlarımızla okuyalım...