• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.71)
the man from earth - richard schenkman
üniversitede başarılı bir tarih profesörü olan john oldman ortada hiçbir neden yokken, aniden 10 yılını ayırdığı akademiden istifa etmiştir. şehirden gitmeye hazırlanırken veda etmek için evine gelen meslektaşları ondan neden istifa edip gitmesi gerektiği konusunda bir açıklama yapmasını isterler. arkadaşları john'un bu sessizliğine anlam verememektedirler. önceleri suskun kalan john da neden gitmesi gerektiğini biraz geçmişe dönerek anlatmaya başlar.


  1. son derece güzel bir kurgusu olan filmdir.

    bakın güzel film demedim. neden demedim? çünkü güzel film değil^:swh^. oyunculuklar kötü, diyaloglar böyle harika bir kurguyu bile durağanlaştıracak kadar berbat. açılar, ışıklar hak getire.

    senarist diyalog yazmayı öğrenirse yolu çok açık ama bir daha yönetmeni gördüğünde yolunu değiştirsin bence.
  2. filmi izlerken kafam patlayacakmış gibi hissettim o kadar iyiydi ki. düşük bütçeyle neler yapılabilirin en büyük kanıtı.
  3. 14 15 yaşlarındayken izledigim, yine de ilgimi cekmis guzel film. !---- spoiler ----!

    karisi olen adamin, esas adama katil muamelesi yaptigi sahne iç burkar

    !---- spoiler ----!
  4. izlemeden önce yaklaşık 90 dakika olduğunu ve bir odada geçtiğini okuduğumda sıkılacağımı düşündüğüm fakat izlerken her geçen dakika keşke biraz daha uzun sürse dediğim, her dakikasını keyifle izlediğim film
  5. söylendiği gibi düşük bütçeyle çekilmiş tek mekan ve iyi bir kurgunun birleşimi film. diyaloglar sürekleyici, sıkılmadan izleyebiliyorsunuz. bilim kurgu olarak mutlaka önerdiğim filmler arasında kısaca izleyin işte.
  6. düşük bütçe, kötü oyunculuk ama sağlam bir senaryo. daha yeni izleme fırsatım oldu. daha önce izlememiş olmama üzüldüm açıkçası.
  7. kötüleyenlerin niye kötü dediğini anlamadığım film. çok iyi bir b-movie. oyuncular da öyle berbat değildi. oyuncu yönetimi kötüydü denebilir. neticede b-movie. seslendirmesi ses efektleri, kamera kullanımı, sahne düzeni, oyuncu yönetimi vs son kalite olsa araba zaten opel olmaz bmw olurdu. hiçkimse "bmw varken opel de araba mı ya?!" diyor mu? bildiğim kadarıyla demiyor. arabalar gibi bu filmi de kendi klasmanında değerlendirmek lazım. film daha açılışındaki çam ağacı/kayalık çekiminden kalitesini ele veriyor ama bu tip filmlerin çekici tarafı da o kalite eksikliği zaten. filmde detaylara takılırsan biliyorsun ki illa bir falso göreceksin. en iyisi detaylara fazla takılmamak. yorgun bir günün sonunda kafayı dağıtmak için birebir filmler bunlar. hem de bu film gibi tutarlı ve ilginç bir konusu varsa... bedava olsa bile her akşam takım elbise giyip fransız restoranına gider misin? ben gitmem. bazı günler de taksim'de durayım, bira patatesle karnımı doyurayım derim.
  8. "kesin" olduğunu düşündüğünüz şeylerin tüm dayanaklarının kolayca çürütülebildiğini gösteren filmdir. zaten şüpheci bir insandım. bu filmi izledikten sonra kafayı kırdım diyebilirim. filmin sonunda insanın suratında nedensiz, aptal bir gülümseme kalıyor.
    bozuk
  9. izlemeden önce hakkındaki yorumların okunmaması gereken film. o "spoiler" etiketlerini ciddiye almayınca, filmin de pek tadı kalmıyor. filmin en büyük numarası o sıradışı fikir çünkü, onu baştan biliyorsanız elinde bir şey kalmıyor; oyunculuklar veya görsellik çok büyük keyif vermiyor.
  10. çok sevdiğim bir tarzı keşfetmeme neden olan izlerken merak ettiren ve düşündüren bir filmdi.
    aklıma takılan bazı sorular ise şöyle:

    !---- spoiler ----!

    neden eski fotoğraflarını sormadılar? sonuçta 100 küsür senedir pek cok farklı tarihli fotoğraf çekinebilirdi.
    neden kaç dil bildiğini sormadılar? ya da filolog olduğundan hic bahsetmedi?
    neden 14000 yıl yaşamış biri kadar bilge değildi? neden kendindeki bu değişime neden olan şeyin ne olduğunu yıllarca keşfedememişti?
    neden daha gelişmiş bir canlı değil sadece daha uzun yaşamış bir insan gibi çıktı karşımıza? hafızası öğrendiği tüm bilgileri işleyebilecek kadar gelişmedi ve zekası artmadı? zeka uzun bir sure boyunca devamlı artıyor.
    nüfus işlemlerini nasıl hallediyordu? o okullara nasıl girdi?
    !---- spoiler ----!