• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.83)
the truman show - peter weir
truman çok güzel bir adada yaşamaktadır... fakat bu ada, truman dışında her şeyin sahte olduğu bir ortamdır ve doğduğu günden itibaren devamlı olarak seyirciler tarafından izlenmiştir. truman, bunun hiç farkında olmaz,  ta ki öldüğünü sandığı babasını görene dek.


  1. lokal yağmur sahnesi ile hatırladığı vakit insanı gülümsetir. arada hayatta böyle şeyler de olmuyor değil.
  2. bu zamana kadar nasil izlememisim, nasil atlamisim kendime kizdim vallahi. en begendigim filmler listesi yapsam ilk 10da kesinlikle olur. hala benim gibi magaradan yeni cikip izlemeyenler varsa ne izlesem derdine dusmeden hemen izlemeliler bence.

    !---- spoiler ----!

    yillarca truman'in sahte bir dunyada yasamasini sessizce izleyip kactiginda sevinc gosterileri yapan halk da, aslinda filmdeki yapimcinin disaridaki dunya daha fazla ikiyuzlulukle dolu sozlerini hakli cikarir nitelikteydi.

    bi de asik oldugun kadinin fotografini dergilerden koparttigi kadin yuzlerinden yapmaya calismak nasil bi guzellikti be.

    !---- spoiler ----!
  3. aslında filmle ilgili fikri olmayan kişilere ilk 10 dakika içinde yer alan spoiler kısmındaki sahneden film hakkında çıkarım imkanı sağlamaktadır.
    !---- spoiler ----!

    benim ancak filmin sonunda anladığım ve çok zekice bir detay olan filmin başında baş kahramanımız truman'ın yanına düşen spot ışığı sahnesi. truman'ın dünyasının kocaman bir set olduğunun izleyiciye ilk hissettirildiği an buydu.

    !---- spoiler ----!
  4. !---- spoiler ----!

    bundan sonra "exit" yazan her kapıdan çıktığımda dünyaca ünlü ve bambaşka bi hayata sahip olmayı falan beklicem galiba

    !---- spoiler ----!
  5. izledikten sonra gökyüzüne bakışınızı değiştiren film.

    !---- spoiler ----!

    "şuracıkta bir yerde bir kapı var mıdır, çıksam? ya bunların hepsi birer oyunsa?" gibi felsefi düşüncelere daldırır.

    !---- spoiler ----!
  6. insan bazen acaba ben de böyle bir durumda mıyım diye soruyor ve cevap : evet tam da böyle bir durumdayım diyorum.hergün yaşadıklarıma baktığımda istikrarlı bir tekdüzelik içerisindeyim .etrafımdaki herkes aynı şeyleri yapıyorlar ve ben bundan oldukça rahatsızım.evet o yaşamımı farklı kılacak düşünceler ben de de mevcut fakat ne hikmetse artık onlarda hergün düşündüğüm tekdüzeliğim oldular . neyse ya sanki biraz itiraf tarzı oldu .ha filme gelirsek film güzel gençler izleyin izlettirin .filmin mottosu da bu olsun 'hayat kadar gerçek '..
  7. her denk geldiğimde izlediğim film.
    the godfatherin dediği gibi
    "aslında hepimiz birer truman'ız. film sadece gözlerimizi açıyor"
  8. favori filmlerimden. kısa bir süre için hayatınızı sorgulamanızı sağlıyor. ilk izlediğimde ed harris'e feci uyuz olmuştum. zaten şapkasından konuşmasına seyircinin nefret etmesi sağlanmaya çalışılmış, ed harris de malzemeyi güzel satmış. ben aldım diyeyim daha doğrusu.
  9. izledikten hemen sonra "acaba" dedirten, hatta hafiften paranoya yaratan çok başarılı filmdir...

    jim carrey bildiğiniz döktürmüştür, sırf bu yüzden bile izlenir...
  10. kendi kendimi trollememe sebep olan film. arkadaşımın bilgisayarında iyi , kötü bir sürü film var e bende o kadar filme vakit ayırıyorum bari düzgün hoşuma gidebilecek bir film mi diye ; filmlerin içerisinden rastgele bir yer açar bakarım nasıl bir şey diye. yine bir gün böyle film seçerken bir baktım truman show. aa bayağı da övüyorlardı bu filmi bakalım nasıl bir şey diye açtım. her zamanki yöntem ile rastgele bir yere sardım.
    !---- spoiler ----!

    izlediğim sahnede jim carrey bir tekneye binmiş giderken gökyüzü gibi resmedilmiş kartondan bir duvara çarpıyordu

    !---- spoiler ----!
    dedim enteresan bir şeymiş izleyeyim. meğer o sahne filmin son sahnesiymiş ve tüm film resmen o sahnede çözülüyormuş. bense direk o kilit sahneyi izlediğim için film boyu gerçek değil onlar gerçek değil ,inanma deyip durmuştum. böylece kendi kendime tarihin en büyük spoilerını vermiş oldum.
    her ne kadar kendi eşekliğim yüzünden pek tat alamasam da gayet başarılı bir filmdi.
    rosky