1. ülkemizde adı söylendiğinde çoğunlukla dini kesim olarak algılanan siyasi ideoloji.

    fransız devrimi ile mevcut yönetim sisteminin değişmesinden ve kendi ülkelerine bulaşmasından endişe duyan burjuva veya soylu grubunun özellikle ingiltere'de oluşturduğu ideolojidir. en önemli vurgusu mevcut olan sistem, değer ve kurumların muhafaza edilmesidir çünkü bunlar zaman süzgecinden başarıyla geçmişlerdir. muhafazakarlığın dini referansları olmakla birlikte din dışı referansları da bulunmaktadır.

    liberallerin aksine topluma bakış açıları bireysel değildir. toplumu bir vücut olarak görürler ve bireyler de bu vücudun bir parçasıdır. dolayısıyla kimisi ayak iken kimisi baş olmuştur. muhafazakarlara göre paranın, gücün, mülkiyetin, statünün toplum içindeki eşitsiz dağılımı tamamen normaldir. çünkü eşitsizlik insanın doğasında vardır ve her insanın kapasitesi birbirinden farklıdır. dolayısıyla kaynak dağılımındaki eşitsizlik de tamamen doğaldır.

    muhafazakarlar mülkiyet kavramına sıkı sıkıya sarılmışlardır. öyle ki, mülkiyet karakterin bir uzantısıdır ve mülkiyet kanun ile koruma altına alınmalıdır.

    günümüzde bu ideolojinin en güncel hali yeni sağ olarak bilinir.

mesaj gönder