• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.68)
küçük prens - antoine de saint-exupery
antoine de saint-exupéry tarafından new york’ta bir otel odasında yazılan küçük prens yayımlandığı günden bu yana milyonlarca insanın kalbini fethetmeye devam ediyor. küçük prens’in yaşadıklarını anlıyor, kırgınlıklarına üzülüyor, söylediklerine hak veriyoruz. gezegenindeki çiçeğiyle pek anlaşamadığı için biraz uzaklaşmaya karar veren, yolculuğu sırasında dünya’ya da uğrayan küçük prens sahra çölü’nde bir pilotla karşılaşır. işte olan biteni de bu pilot anlatır bize. kimdir küçük prens, neden sürekli sorular sorar, çiçeğiyle neden anlaşamamıştır, gittiği diğer gezegenlerde kimlerle karşılaşmıştır ve neler öğrenmiştir? bu öyküyü dinlerken küçük prens’in yaşadıkları ve öğrendikleri sayesinde hayatımıza tekrar bakıyoruz ve yaşamı anlamlandırmada ‘ne kadar da büyüdüğümüzü” görüyoruz.
  1. benim için küçük prens, uzun yıllar boyunca çocukken okumam gereken ama bir türlü okuyamadığım bir kitap olarak kaldı. belki de bu yüzden bir kaç sene önce elime aldığım zaman kitaptan beklentim çok fazla değildi. fakat kitabı okumaya başlayınca gördüm ki küçük prens en az bir kere çocukken en az bir kere de yetişkinken okunması gereken kıymetli bir esermiş.

    beni kitapta en çok etkileyen pasajlardan birisini buraya bırakıp, kitabın büyüsünü daha fazla bozmamak için susmayı tercih ediyorum :)

    !---- spoiler ----!

    yedinci gezegen dünya'ydı. dünya başka gezegenlere benzemez! orada yüz on bir kral (zenci kralları da sayarsak), yedi bin coğrafyacı, dokuz yüz bin işadamı, yedi buçuk milyon sarhoş, üç yüz bir milyon kendini beğenmiş yani aşağı yukarı iki milyar büyük yaşamaktadır.

    !---- spoiler ----!

    büyüklerin sayısı muhakkak değişti. lakin buradaki tanımların dışına çıkan büyüklerde bir değişiklik olmadığından belki de hala insanlık adına yerimizde sayıyoruz.

mesaj gönder