1. tanım; bir aktivite.

    yorum;

    kürtçenin kendi başına bir dil mi yoksa yalnızca farsçanın bir dialekti mi olduğunu bilmiyorum. konuyu pek derince araştırmadım da zaten faat bu kısım hiç de mühim değil. nitekim, azerbaycan türkçesi bizim anlayışımızda bir dialekt olsa da ayrıca bir dil kabul edilmekte. demem o ki, bir dilin dil kabul edilmesi siyasi temellere sahip olduğu için, kürtçenin dil olup olmadığının tartışılması manasız.

    fakat, insanların neden kürtçe öğrendiğini merak eden, hatta bunu pek de gerekli bulmayan birinin "kürtçenin de türkçe gibi öğrenilmek istenebilecek bir dil olmduğunu anlayamayan" şeklinde eleştirilmesini komik buluyorum.

    ben, şahsen, bir insanın durup dururken kürtçe öğrenmek istemesine mana veremem, -bir dönem, sırf toplu taşımada konuşulan kürtçe lafları anlamak için öğreneyim diyordum ama üstüne düşmedim- bir sebebi, bir gerekçe neticesinde doğmuşsa bir istek buna anlam verebilirim. ha, denebilir ki hiçbir istek durup dururken doğmaz. bu tartışılabilecekbir şey fakat, benim burdaki kastım, bir insanın durup dururken "fransızca öğreneyim lan" demesini anlayabiliyorken kürtçe öğrenmek istemesini anlayamam.

    asıl bamteli şurası ki, ben bunların aynısını türkçe ve daha pek çok dünya dili için de düşünüyorum. eğer anadili türkçe olan bir adam olarak doğmasaydım, ciddi gerekçelerim olmadan türkçe öğrenmeye kalkacağımı sanmıyorum. ve yukarıda kürtçe öğrenmek istemekle ilgili söylediğim her şey türkçe ve diğer pek çok dil için de söylüyorum.

    valla, kürtçe de türkçe gibi bir dil ise madem, yukarıda söylendiği gibi yani, tekrar sorabilirim ki, anadili bu dillerden olmayan biri, niçin bu dili öğrenmek ister ki? bireysel ilgile ri hariç tutarak sormak gerek bu soruyu gerçi. "kürt kültürüne / türk kültürüne meraklıyım" diyebilir fakat bunun haricinde bir şey? daha genelgeçer bir sebep?

mesaj gönder