1. diger ilahi dinlerde oldugu gibi sumer etkisini fazlaca goruruz ve diger arap adetleri ile sentezlenip gunumuze gelmistir. bazi pagan unsurlarda hala vardir. sunnetin islamiyetle geldigini saniyorsaniz yanilirsiniz islamiyetten de cok once bir uygulamadir.

    ben daha local yorumluyorum islami ve arap yarimadasi disinda evrensellikten uzaklasiyor gerek ibadet usulleri, gerek kuran'da gecen ibareler olsun local kaliyor. zaten mezhepsel farkliliklarla beraber ozunden uzaklasiyor. celiskilerde artiyor ki kitabinda tek eslilik vurgusu olan dinin peygamberinin es sayisinin hala tam olarak bilinememesi en buyuk celiski. 6 yasinda evlendiginin kaynagi olmadigi gibi 17 yasinda oldugununnda kesin kaynagi yoktur ayse'nin. o yuzden kaynagi belirgin olmayan durumlar uzerinden tartisma yapilmasi gereksiz. islamiyetin yayilisinda savaslar vardi ve cihad kulturu hala devam eder. orneklerini gorduk gormeye devam ediyoruz. kilic zoruyla musluman olmadiysa bile turkler mezhep catismalarinda yeterince hayat vermistir.

    edit: sumer etkisi bilmeyende soru isareti etkisi yapabilir. o yuzden bu eseri bir inceleyin belki bir fikir sahibi olabilirsiniz: kur'an, incil ve tevrat'ın sümerdeki kökeni - muazzez ilmiye çığ

    pagan unsurlardaki soru isaretini de islam geleneklerine bakarak cozersiniz. seytan taslamasindan tut kurban, sunnet, kabe vs artik hangisinini begenirsen incelemen yeterli.

mesaj gönder