• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.08)
1984 - george orwell
george orwell'in kült kitabı bin dokuz yüz seksen dört, yazarın geleceğe ilişkin bir kâbus senaryosudur. bireyselliğin yok edildiği, zihnin kontrol altına alındığı, insanların makineleşmiş kitlelere dönüştürüldüğü totaliter bir dünya düzeni, romanda inanılmaz bir hayal gücüyle, en ince ayrıntısına kadar kurgulanmıştır. geçmişte ve günümüzde dünya sahnesinde tezgâhlanan oyunlar düşünüldüğünde, ütopik olduğu kadar gerçekçi bir romandır bin dokuz yüz seksen dört. güncelliğini hiçbir zaman yitirmeyen bir başyapıttır; yalnızca yarına değil, bugüne de ilişkin bir uyarı çığlığıdır.
  1. sadece bir edebi eser ve kaliteli bir distopya değildir. bir uyarı kitabıdır 1984. george orwel'ın amacı en doğru geleceği tahmin etme çabası değildir. cesur yeni dünya ile kısyasını bu yüzden çok doğru bulmam. cesur yeni dünya daha olabilir bir dünya tasvir eder, karanlık bir gelecekten ziyade olası bir geleceği tasvir eder ve yaban karakteriyle gelecekteki değişimin boyutlarından bahseder ancak 1984'ün geleceği tasvir etme gibi bir derdi yoktur.

    abartılı bir eserdir. abartılıdır çünkü okuyucuyu korkutmak ister orwel. kişisel gizlilik ihlalinin ne boyutlara ulaşabileceğinden bahseder. kullanıcıya "kişisel gizliliğinize dokunacak her şeye sonuna kadar tepki gösterin" der.

    1949 yılında basılmıştır roman ve hikayesi 1984'te geçer. eminim ki orwel gibi bir zeka sonuna kadar farkındadır 35 sene içerisinde dünya bu derece değişemez. onun asıl amacı basit bir gelecek tahmini yapmak değildir. amacı uyarmaktır. çok yakın gelecekte bu gerçekleşebilir demek için çok yakın bir gelecek belirler kendisine. işin dramatik tarafını daha iyi görebilmemiz için çok abartılı bir tablo çizer.

    1984, totoliter rejimin ne boyutlara gelebileceğinden bahseder. şayet siz ona kişisel verilerinizi verirseniz, rejimin ne kadar güçlü olacağından bahseder. her tarafı abartılı bir eserdir çünkü korkutmak ister, topluma "sakın buna müsade etmeyin" der.

    eserin gerçekliğe ne kadar yaklaştığına dair yorumlar sığdır. amacı bir tahmin yapmak değildir ki "iyi tahmin yapamamış" eleştirisi alsın.

    bu gün devletlerin kendi halkına, özellikle internet ajanlığı yaptığı, her olaydan sonra bu derece büyük tepkiler veriyorsa bunun en önemli sebeplerinden birisidir bu eser. bu gün mhp millet vekili meclis kürsüsünde rte'yi eleştirmek için atıfta bulunduğu bir eserdir.

    tarihi, insanları bilinçlendirerek değiştirmeye çabalayan bir edebiyatçının romanıdır. saygı duyulasıdır.

mesaj gönder