• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.90)
kış uykusu - nuri bilge ceylan
aydın (bilginer) emekli bir oyuncudur; aktörlüğü bıraktıktan sonra orta anadolu'da kendi halinde küçük bir otelde çalışarak günlerini geçirir. hayatında ise iki kadın vardır: kendisine her anlamda uzak ve soğuk olan genç karısı nihal (sözen) ve boşanmış olan kız kardeşi necla (akbağ). kışın bastırması ve kar yağışının artması bu küçük taşrada en çok aydın'ın sinirlerine dokunur ve onu uzaklara gitmeye teşvik eder.
  1. (bkz: can sıkıntısı bir lükstür)

    evet bu cümleyle hayatımın özetini geçti haluk bilginer. özellikle abla kardeş konuştukları hatta tartıştıkları o gergin sahnede ikisinin de dediği birçok cümlede kendimden bir şeyler gördüm. ama tek bir tarafın düşünceleri değil her ikisinden de hatta her ikisinin belki de kötü yanlarından izler var. bence filmi izleyen herkes bu şekilde düşünmüş olmalı. o tartışma sahnesinden fazlasıyla etkilenmiş "evet aslında burda çok doğru söylüyor bu konuda ben de yanlış yapıyorum." demiş olmalı.

    kısacası düşünmemi sağlamış, 3 saat kendimi irdelememe, insanların farklılıkları üstüne kafa yormama vakit ayırmamı ve bunu en kaliteli düşüncelerle yapmamı sağlamış bir film. kendi insanımızdan izler görebildiğimiz ve karakterleri kendi anadilimizle anlayabildiğimiz bir sanat filmi izlediğim için çok mutluyum. nuri bilge ceylan iyi ki var, iyi ki bu filmi yapmış.

mesaj gönder