• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.18)
zaman çarkı - robert jordan
zaman çarkı döner ve çağlar gelip geçer; ardında efsaneye dönüşen anılar bırakır. efsaneler solup söylenceye döner; söylencelerse, ortaya çıkmalarını sağlayan çağ geri geldiğinde çoktan unutulmuş olurlar. üçüncü çağ'da, kehanetler çağında, dünya ve zaman dengede durduğunda, puslu dağlarda bir rüzgar eser...

kehanetlerin gerçekleşeceği zamandır bu. zaman çarkı, çağların deseni'nde bir ağ örmektedir; dünya dolanan bir ağ, dünyanın gözü kör edildiğinde, zamanın kendisinin bile ölebileceği bir zaman...
  1. abartı olur mu bilemem ama askerde hayatımı kurtaran seridir. ilk 9 kitap 'kontrol edildi' ibaresi ile komutanım tarafından imzalanmıştır.

    gereksiz yere uzatıldığı fikrine katılmıyorum. türü seviyorsanız, serinin uzunluğu gözünüzü korkutmasın. onlarca farklı halk ve kültürün iyi bir kalemle anlatılması, ana konuyla doğrudan bir bağı olmasa bile, gereksiz sayılmamalı. ama türe yabancıysanız, ilk okuduğunuz seri bu olmamalı. diğer seriler (çok da kötü olmasalar bile) sizi hayal kırıklığına uğratabilir.

    spoiler vermeden seri hakkında daha fazla şey söylemek zor. neredeyse tüm fantazya serilerde olduğu gibi kadim bir iyi-kötü savaşı var. ancak bu seride salt iyi, hatasız, olumsuz olarak nitelenen insani duyguları olmayan karakterler yok. bu durum seriyle daha sağlıklı bir bağ kurmanızı sağlıyor. sevdiğiniz ama sık sık öfkelendiğiniz ya da çok kilit bir karakter olmasına rağmen bir türlü sevemediğiniz karakterler olması, kendimce robert amcanın büyük başarısı.

    seri ayrıca kadın-erkek farklılığı hakkında da çok şey barındırıyor. (eğer öyle bir şey mümkünse, bu seri sayesinde kadınları daha iyi tanıyabildiğimi söyleyebilirim)

    bu kadar geveleyip, aieller hakkında bir şey söylememek olmaz. şeref kavramının koca bir halk için en büyük, en önemli kriter olduğunu, hata yapan bir kişinin kendi cezasına ve cezanın ne kadar süreceğine karar verdiğini, gelişmiş bir espri anlayışına sahip, neşeli, sağlam karakterli insanların arasında yaşadığınızı hayal edin.

    son söz mat lanet olasıca cauthon'dan gelsin:

    !---- spoiler ----!

    ''if the world's ending, a woman will want to fix her hair. if the world's ending, a woman will take the time to tell a man something he's done wrong''

    !---- spoiler ----!

mesaj gönder