1. 1) bir kişiyle bir yerde yalnız kalmayın. kalmak zorunda kalırsanız bulunduğunuz yerin kapısı mutlaka açık kalsın.
    2) kimsenin arkasından konuşmayın.
    3) patron ya da müdür hakkında kesinlikle eleştride bulunmayın.
    4) iş arkadaşlarınızla yalnız kaldığınızda, orada olmayan birini çekiştiriyorlarsa, bir bahane ile orada ayrılın. siz konuşmasanız bile orada olduğunuz için suç mutlaka size kalır.
    5) çayınızı kahvenizi kendiniz alın. kesinlikle başkasından istemeyin.
    6) sizli bizli mesafeyi her zaman herkesle koruyun. samimiyetten uzak durun.
    7) özel hayatınız hakkında sorarlarsa yuvarlak ve basit cevaplar verin. kesinlikle detaylardan bahsetmeyin. çünkü özel hayatınız ilerde kullanılacaktır.
    8) eğer birisi size durduk yere iyilik ediyorsa, o kişiye karşı mutlaka gardınızı alın. bunun üç sebebi vardır, ya sizi ilerde kullanmayı düşünüyordur, y bir suçundan dolayı arkadaş ortamında sevilmeyen bir kişidir, sizi de yanına çekmek istiyordur ya da cinsel açıdan size ilgi duyuyordur. eğer size durduk yere bir şeyler veriyorsa nazikçe reddedin , bir mekanda sizin yerinize hesabı ödüyorsa, bir şekilde ödeşin ve ücretini verin. çünkü size verdiklerini mutlaka bir gün fazlasıyla almayı planlıyordur.
    9) ilk haftalarda ya da aylarda size mutlaka bir pis şaka yaparlar. bu durumda kesinlikle resmiyetten şaşmayın, size gelen paketlere ya da kağıtlara mesafeli olun, mutlaka kaynağını araştırın. mesela patrondan şöyle bir emir geldi, artık şöyle yapacağız derlerse, onu mutlaka patrona doğrulatın.
    10) aldığınız verdiğiniz herşeyin hesabını tutun. eğer resmi bir kurumda iseniz, kağıtsız evraksız iş yapmayın. yaptığınız her işin de kağıt ve evraklarını saklayın.
    11) bilgisayarınıza şifre koyun. çekmecenizi kilitli tutun.
    12) iş arkadaşlarınızın eline malzeme vermeyin. mesela herkes geç geliyor diye siz de geç gelmeyin. ya da mesai saatlerinde telefonla saatlerce konuşmayın.
    13) müdürün ya da patronun yanına sık girip çıkan tiplere dikkat edin. en tehlikelileri onlardır. onların yanında çok konuşmamaya bakın.
    14) iş yerinize özel hayatınızdan birşeyler getirmeyin. mesela aile fotoğrafı ya da akşamki maç için spor ayakkabı gibi.
    15) çok konuşmayın. itici olun ama cıvık olmayın.
    16) siyasete kesinlikle girmeyin. çok hassas bir dönemdeyiz. hiç bir şey hakkında yorum yapmayın. akşamki haberleri izlemediniz, hastaydınız, haberiniz yok.
    17) ilk ay boyunca, insanları gözlemleyin ve işler nasıl yürüyor öğrenin. size kimse iş öğretmez.
    18) sizden alt mertebede ya da aynı mertebede olduğu halde, şirket ya da kurumda size emir vermeye kalkan ya da sizi ezmeye çalışan olabilir. bu tiplerle kavga durumuna geçmemeye çalışın ama emirlerini de yerine getirmeyin. yani mümkün mertebe uzak durmaya çalışın, makul bahanelerle başınızdan savın.

mesaj gönder