• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.86)
factotum - charles bukowski
zengin olmayı düşleyen yoksul ve despot bir babanın cehenneme çevirdiği ergenlik döneminden sonra iki yıl los angeles üniversitesi'nde gazetecilik bölümüne devam eden charles bukowski (henry chinaski) kararını verir. babası gibi biri zengin olmayı isterse o tersini isteyecektir. aylaklığı. ancak erken yaşta saptadığı bir hedefi vardır. yazar olmak.mukavva bavulunu alıp yola düştüğünde yirmi iki yaşındadır. ucuz pansiyon odalarında sefaletle boğuşup yazmaya çalışırken kendine gerçek bir dost edinmiştir. alkol.bar sineği filminde beş günlük bir kesitini senaryolaştırdığı bu dönem yaklaşık on yıl sürer. eyalet eyalet dolaşıp, pansiyon kirası ve içki giderlerini karşılamak için sayısız ikinci, hatta üçüncü sınf işlere girip çıkar. bukowski roman, öykü ve şiirlerinde sık sık özlemle söz ettiği bu dönemi anlatırken mizahının ve onu çağdaş amerikan edebiyatının önde gelen yazarlarından biri yapan eşsiz yalınlığının doruğundadır. (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)
  1. tüm bukowski kitaplarının sentezlenmiş hali diyebiliriz. ucuz şarap, beleş içki, vücudu deforme olmasına rağmen hala büyük bir haz aldığını söylediği ve öve öve bitiremediği jan, yaşlı ve zengin dostunun yatındaki parti ve kürtaj olmaya gelen doktor arkadaşının enfes karısı gibi bölümlerden (aklımda kalanları yazdım) meydana gelen tipik bukowski eylemleri.

    hayalleri için yaşayamayan, sadece o günü en güzel ve sorunsuz bitirmek için hayatını yaşayan bir insan. küçük görülen insanların büyük hayaller görme hakları da ellerinden alınmış diye düşünmüştüm ilk okuduğumda. demek ki tekrarlama zamanım gelmiş.

    bukowski kraldır. ali lidar ve emrah serbes'in de pis moruğun izinden gitmelerini beklerdim. ama son okuduklarımdan sonra bu umudumu yitirdiğim söylenebilir.

    yeraltı edebiyatının mihenk taşı ve doruk noktası kabul edilen bukowski'yi okuyarak zaman öldürüldüğü iddiasını ortaya koyanların; karahindiba, dünyayı ben kurtaracağım, pucca ve filmi çevrilen kocan kadar konuş gibi şaheserlere her ortamda övgüler düzmelerini vahşi kapitalizmin boyalı yumurtaları olarak görüyorum. inanmayın, külliyen yalandır!

mesaj gönder