1. yüzyıllardır felsefeciler tarafından cevaplanmış, son yıllarda da türkiye'de özellikle caner taslaman tarafından bir çok farklı argümanlarla cevaplanmış güzel bir sorudur.

    inanan kesim mükemmel evren yaratılmamış olabilir mi sorusunu mantıklı bulurken; en mükemmel varsayılanın, kusursuzun yaratılmamış olmasını da mantıklı bulur.

    inanmayan bir grupsa konuyla ilgili şöyle bir video hazırlamıştır:
    allah'ın allah'ı
  2. bence tanrı zamandan bağımsız bir şekilde kendisini yaratıp yok eden bir olgu. yani ne var ne yok. niye mi? çünkü ben olsam öyle yapardım.^:swh^
  3. ne guzel valla, kuran'dan, ihlas suresi'nden filan hic anlamadigin iki uc cumleyi aktarip hemen siyriliyorsun cok derin bir sorunun icinden... hic kafa yormadan, hic bi seyi aciklamadan... sonra islam medeniyeti niye geri kaldi? ya n'olacagidi bu kafadaki bi topluluga?
  4. tamam belki ihlas suresi'nden cümleleri aktarmak kolaya kaçmak olabilir ama allah'a inanan bir insan, onun ezeli ve ebedi olduğunu da kabul eder. eğer ben allah'ın ezeli ve ebedi olduğuna, zaman içerisinde olmadığına (zamanı da allah'ın yarattığını düşünürsek(*:inanmayanlar da varsaysın ki öyle oldu) zaten zamanın içerisinde olması çok saçma olurdu) inanıyorsam ki bu mantıksız değil, "allah'ı kim yarattı?" sorusuna niye kafa yorayım ki? ben zaten "allah yaratıldı mı?" sorusuna kendimce kafa yormuşum.
  5. "en azından bir şey kaybetmezsin inanırsan" düşüncesi ne sığ bir düşüncedir.
    hayatınızı bir "yalanın" üzerine kurunca gerçekten hiçbir şey kaybetmiyorsunuz.

    not:arayıp arayıp bulamamak spor
  6. insanlığın cehaleti.
  7. bence soru kendi içinde çelişkili çünkü alllahı kim yarattı die soruluyor sa soru daki özne allâh ( yada tanrı yada bir yaratıcı) yani herşeyin öncesindeki yaratıcı hiç bişey olmadan önce var olan zat ve her şeyi yoktan yaratan e soruda deniliyor ki yaratıcı yi kim yarattı e kimse yaratmaz çünkü soruyu soran bile onun yaratıcı olduğunu söylüyor çünkü allahı kim yarattı diyor allah ismi gereği zaten tek yaratıcı dır.
    meselenin bir diğer çelişki si de şu allahı kim yarattı ya bi isim isteniyor diyelim ki bi isim verdik e soru gereği allahı yaratanı yaratan da istenilmesi lazım yani sonsuza gidecek bi yaratıcı bulunmayacak "bu soruya göre"
    işte islam burda vurguladığı inanmaktan öte bağlanmak yani eğer allah söylüyor sa bu doğrudur eğer ihlas süresi ni gönderdiyse mantığıma ters dursa da allah dediyse doğrudur mantığını istiyor islam. tabiki bu dinin aklı bilmi siliyor demek değil mesele inanışı nasıl yapacak işte buna da imtihan deniliyor sadece allahın varlığı ile ilgili değil diğer meselelerde de buna benzer örnek verilebilir örneğin domuz eti haram çünkü allah kesin olarak yenmez diyor ama bütün dünya yiyor sağlık larinda sıhatlerinde bisi yok yani bilimle ilgi bi problem yok ama allah yemeyin diyor işte burda önce allah yeme dedi diye yememek sonra zararına bakmak gerek dediğim gibi iman inanmayı değil bağlanmayı gerektiriyor
  8. varsa ki (bence yok) yaratılmamıştır. var olduğu varsayımıyla yola çıkarsak bu soruyu sormak var olduğu varsayımını hiç eder. gereksiz bir tartışma.
  9. allah kendi kendini yarattı.