1. cevap allah. yani senin sorduğun allahı allah yarattı. sen aslında kafanda yaratılabilir bir şey düşünüp soruyorsun ya, işte kendisi yaratılmayan ancak başka şeyleri yaratana biz allah diyoruz.

    bu sorunun arkaplanında bence yaratıcıyı kendine benzetme, kendin üzerinden düşünme var. yani sonradan var olan bir şeyin herşeyi öyle sanması ya da diğer şıkkın mümkün olmadığını düşünmek yatıyor. tıpkı insanın yokluğu düşünememesi gibi ezel ve ebedin de bizde karşılığı yok.

    ancak limit teorisi ile yakınsamaya çalışıyoruz. yani kainat fonksiyonuna bakıp limit eksi sonsuz ve artı sonsuza giderken fonksiyon inananlara hep sadece bir allah'ı sonuç veriyor.

    bu arada yaratıcı ile alakalı bazı sorulardaki mantığı anlıyorum ama bu soruda hakikaten kafanıza ne takılıyor anlamıyorum. hangi cevap bu soruyu soranı tatmin eder, inanın onu da bilmiyorum.
  2. alllahı bir şey yaratmış ise o şeyi ne yarattı şeklinde kısır sorulara neden olacak soru

    bu işleri fazla kurdalamayın dalganıza bakın ^:tavsiye^
  3. yine saçma bir soru. böyle bir eleştiri olamaz. zaten doğmadım doğurulmadım diyor. yani böyle bir kuran, allah, islam eleştirisi olamaz. ha ben allah'a inanmıyorum diyorsan zaten böyle bir soru sorman saçma. sana göre allah muhtemelen muhammed'in uydurduğu bir şey. ciddi bir şekilde bilinçli bir inanan ya da inanmayanın sormayacağı bir soru.
  4. var olmayan bir şeyi kimin yarattığı sorusu başlı başına abesle iştigal.

    var olduğunu düşünen kitle açısından da cevabı bellidir. buradan bir tartışma konusu çıkmaz.
  5. saçma ya da kötü niyetli bir soru değildir. yıllar boyunca pek çok islam alimi de bu soruya yanıt aramış ve kendilerince, birbirinden farklı cevaplar vermiştir. kimisi "allah kendi kendini yarattı", kimisi "allah yaratılmadı, ezelden beri hep vardı", kimisi "allah kendi öz ceheri ile var oldu" gibi cevaplar vermişlerdir. kimse küçük aklı ile yıllardır cevaplanmaya çalışılan, ömürler vakfedilen ontolojik sorulara anlamsız demeye kalkmasın.
  6. e allaaaah.

    herşeyi yaratan allah'tır.

    tanım: cevabı bende olmayan ve cahilce yanıtlamaktan geri kalmadığım bir felsefik soru
  7. insan beyni.

    mağaralardaki atalarımız güneş olmadan yaşamın olmayacağını düşünmüşler ve güneşe tapmışlar. arada pek çok fraksiyon olmasına rağmen güneş hep ana tanrı olmuş. biraz zaman geçmiş ve insanlar güneşin bir gezegen, yıldız, gök cismi vs. olduğunu farketmişler. güneş artık bir tanrı değil, sadece ışık ve ısı veren büyük bir güçmüş. günümüzde elektrikli sobaya nasıl tapmıyorsak, atalarımız da güneşi tanrılıktan azletmiş.

    insanlar şimşeklerden korkmuşlar. zeus'un onları cezalandırdığını düşünmüşler. beyaz sakallı, güçlü ve kendisine saygı gösterilmesini isteyen zeus.

    sonra düşünmüşler. ulan bu zeus neden yaz günleri bizi cezalandırmıyor da kışın cezalandırıyor. şimşeklerin ve fırtınaların kaynağını çözmüşler ve artık zeus kalmamış.

    yüzyıllar içinde tanrılar çok değişmiş. doğa tanrılarından insani tanrılara geniş bir tanrı skalası geliştirilmiş. ancak doğa tanrılarının aslında doğa kanunu olduğu ve insani sıfatlara sahip tanrıların da insani zaaflara sahip olduğu görülmüş.

    işte bu noktada ortadoğu'nun semavi dinleri ortaya çıkmış. her şeyi yaratan, her şeye gücü yeten, her şeyi kontrol eden ama cismani olmayan, göremediğimiz ancak sadece peygamberlerin vahiy aldığı tanrı. böylece hem doğaüstü bir güç oluşturularak insanı korkutmak kolaylaşmış hem de insani zaaflardan arındırılarak etki gücü artmış.

    konu ile ilgili youreads'deki tüm yazılardan daha uzun bir yazı yazılabilir ancak maksimum sıkıştırılmış özet bu.
  8. zaten hep vardı.
  9. evrenin yaradılışının nasıl olduğunu öğrendiğimizde cevabı bulunacak olgu...
    allah mı evreni yarattı yoksa insan mı?
  10. yaratıcıyı bir yaratıcı yarattı diyelim.o yaratıcının da bir yaratıcıya ihtiyacı vardır ki bu 'başlangıcı temellendirilemeyen' bir hataya düşmektir.tanrı vasfı denilen vasıf 'yaratılmamış yaratan'dır.
    ilk sebep argümanı (kozmolojik argüman) dediğimiz argüman da bunu açıklar niteliktedir;
    1. bazı şeylerin sebebi vardır.

    2. hiçbirşey kendi kendisinin sebebi olamaz.

    3. öyleyse, sebebi olan herşey, kendisi hariçinde birşey tarafından sebep olunmuş demektir.

    4. nedensellik zinciri zamanda sonsuza kadar gidemez.

    5. nedensellik zinciri sonsuza gidemezse, demek ki bir ilk sebep olmak zorundadır.

    6. tanrı, sebebi olmayan ilk sebep demektir.

    7. demek ki tanrı vardir.

    gördüğünüz gibi 'nedensellik zinciri sonsuza kadar gidemez' denilir.yani bu soru bağnaz ve sığ ateistlerin yüzeysel biçimde tanrı fikri üzerine kurduğu basit önyargıları insanlara argümanmış gibi kakalamasının en tipik örneğidir.