1. dolar uzerinden kazanip turk lirasi ile harcayacaklar icin inanilmaz yerlere gidiyor durum.
  2. 2017 şubat ayına kadar yükselişi durduralamayacak olan dövizdir.
  3. dolar yükseldikçe "şimdi uzun düşünsün" hayaline kapılmak, el çırpmak, buradan hayır beklemek ne akla ne hayale sığıyor. korkut hoca ile yapılmış şu röportajı okumanızı öneririm:

    “Kriz gelir Erdoğan gider” beklentisi yanlıştır. Krizler iktidarları otomatik olarak değiştirmez; hatta halk sınıflarının örgütsüz, zayıf olduğu, işsizliğin, sefaletin yaygınlaştığı ortamlarda baskıcı rejimleri güçlendirebilir. “İnsan insanın kurdu” olabilir. Komşular rakip görülür; ihbarcılık yaygınlaşır. Emperyalizme umut bağlamak şaşkınlıktır. Mülkiyet haklarının güvence altında olması yeter; uluslararası sermayenin bir demokrasi önceliği yoktur. Önemli olan her aşamada artan baskılara karşı mücadele etmektir.
    ***
    Böyle bir ortam kapsamlı, kolektif muhalefeti gerektirir. Türkiye’nin bu uygulamalara karşı direnecek muhalefet çevresini birleştirebilecek iki tema var: Birincisi, İslamcı faşizme geçişin kritik eşiği olan Başkanlık sistemine ödünsüz muhalefet, ikincisi ise Cumhuriyet değerlerini (başta laikliği) savunmak…

    röportajın tamamı için
    mesut
  4. bugün 3.59 sınırına ulaşmıştır. şuan 3.56 seviyesinde duraksamıştır.
  5. dolarin kopup gittigi az gelismis ulkelere bakinca tek cekenin gene garibanlar oldugunu, olacagini goruyoruz. zamaninda guney amerika'nin en zengin devleti sayilabilecek venezuela buna iyi bir ornektir; tuvalet kagidi icin kilometrelerce kuyruga giriyorlardi en son... hukumet halen ayni, secime gitseler %70 oy alirlar.

    bir kacis yolu olanlar icin turkiye artik hic guven vermiyor... alin terimizle kazanip ulkeye soktugumuz dovizi tez zamanda guvenli limanlara cikarmak mecbur oldu... buyuk yatirimci da yani cizgide muhtemelen.

    ekonomik bilgim "yok" seviyelerinde ama dolarin daha da ucup gidecegini gormek icin uzman olmaya gerek yok... devletin de baska hic bir cozum uretemeyip serbest kuru askiya alacagini da ongormek mumkun... 1 dolar = 1 tl sabit filan yaparlar artik.
  6. doların artması belki hükümet değiştirmez doğrudur ama;

    herşeyi ben bilirim diyen, kendisine düşen herşeyi kötüleyen, yok sayan, vatan haini eden, dışlayan zihniyetin dolarla başa çıkamadığını görmek üzgünüm ama bana zevk vermektedir. ülke kötüye gidiyor dediğimizde har vurup harman savuran, kendilerine göre normal sıradan vatandaşa göre lüks tüketimlerinden vazgeçmiyorken dolar bozdurun diye ekranlarda seslenmek dışında birşey yapamaması beni keyiflendiriyor isteyen vatan haini de diyebilir sorun değil.

    işin bir tarafıda 15 temmuz günü tek lafıyla sokağa döktüğü halk dolar bozmaya gelince pek sesini çıkarmıyor nedense..ülkem adına gerçekten üzülüyorum ama birşeylerin değişme umudu varsa herkes dibi görmeli artık.

    son sözümde türk parası sadece dolar karşısında değil, mülteci sorunu yaşadığımız suriyelilerin parasına karşı bile değer kaybettiğidir.
  7. yükselmesi türkiye ekonomisinin kötüye gittiğini göstermez, avrupa ekonomisinin ilerlediğini gösterir. yoksa şu anda ekonomimiz gayet iyi ve yeterli. daha fazla büyüme uzun zamanda sıkıntılar yaratacağı için yavaş ama temkinli adımlarla ilerliyor ve ülkenin geleceğini hep beraber inşa ediyoruz. saygılarımla.

    not: buraya kadar okuduysan ya akplisin ya da ağır işsizsin. o nedenle söylemek isterimki yukarıda yazan şey ağır anlamda saçmalık, ülke bok çukuruna dönüyor.

    edit :
    (bkz: ironiden anlamayan nesle aşina değiliz)
  8. bankaların üzerinden çakallık yapmaya başladığı gavur parası.

    önce ekşi'de gördüm. vakıfbank dolar alis-satisinda yaklaşık 20 kurus fark alıyormus. bunun normali 1-2 kuruştur.

    sonra doların dün 3,59 ile zirve yaptigi sıralarda enpara internet şubeye girişi engellemiş. en son dün kendim ing' de alım-satim arasında 16 kuruş fark gorup oha dedim.

    ayrıca hükümet taraftarları yine hükümeti değil ab'yi, feto'yu ve cehape'yi suçluyor. hükümet o kadar yol yapti çünkü!
  9. milletin yeni oyuncağı, alanlar satanlar, dolar muhabbetleri. kampanyalar yürütülüyor, devlet kurumları ve bazı özel şirketler dolara karşı hamleler gerçekleştiriyor. tahminime göre insider trandingçiler 3.5'den dolar bozdu. sonrasında devlet bankaları ya da kim bilir hangi kaynaklarsa artık piyasaya dolar sürüldü. 3.60'lardan 3.40'a geriletildi.

    şimdi siyasi konuları bir kenara bırakırsak (siyasi olmayan bir konu kalmadı ülkemizde) sorulacak tek soru şu; bu dolarları kim toplayacak? yani bu dolarlar bizim işimize yaramıyor, sevmiyoruz gıcık kaptık deyip amerika'ya iade mi edeceğiz? abd, rusya, çin ve avrupa birliği bizim en çok ithalat yaptığımız ülkeler, aynı zamanda en çok ihracat yaptıklarımız da bunlar. euro, dolar dış ticaretin nereden baksan %80'i olmaya devam edecek. dolayısıyla bu dolarlar bize lazım. fakat amerika kendi parasını değerli hale getirmek istediğinde dışa bağımlı ülkelerin parası değer kaybediyor. bu noktada vatandaş birikimini tl ile tuttuğunda enflasyonun da etkisiyle zarara uğramış oluyor. şimdi söylenen şeyse şu; siz dolarları bırakın gerekirse paralarınız değer kaybederse kaybetsin, ithalatçılarımız o doları toplasın işini karla yapsın. burada da ikinci soru geliyor kim bu ithalatçılar? bunu ben de bilemiyorum artık, o birilerinin zarara uğramasını hiçbirimiz istemiyoruz ne hikmetse.

    bir de şöyle bir mevzu var ki insan söylemeye korkuyor. bana göre doların yükselmesi değil, düşmesi spekülasyondur. hatta manipülasyondur. yukarıda izahını yaptığım nedenlerden dolayı. devlet bankalarına talimat verildi ise sıkıntı büyük.
    abi