1. 6 yıl önce 1 abd doları 1.40 tl idi. yakın zamanda tekrar sıfır atma olursa şaşırmam. biz de on numara çözüm bulmuşuz. baktın bu iş ekonomiyi düzeltmekle olmuyor, atıveriyon sıfırları. bence hata yapıldı zamanında. parite milyon seviyesinde iken değil de, 500 bin seviyelerinde altı sıfırı atacaktık. 1 dolar 0.5 tl olacaktı. en azından bir süre çomarımsı mutluluğumuz olurdu. demek ki rüyalarımızda bile büyük düşünemiyoruz.
  2. doların adı, etimolojik olarak "joachimsthaler" adlı bir para biriminden kaynaklanmaktadır. thaler, "vadiden gelen" demektir (bkz: neanderthal) . thaler, bir para birimi olarak öncelikle hollandalılar tarafından kullanılmış ve uluslararası bir para birimi olarak geçerlilik kazanmıştır. kelime ingilizce'ye "dollar" olarak geçmiştir.
    işbu entry'de de belirtildiği gibi; dolar yabancı ülkelerde kullanılan bir para birimi olup, doların yükselmesi bir takım neanderthalleri değil, amerikalıları ilgilendirmektedir.
  3. aynı başlık altında 14 ekim tarihinde girdiğim entry de daha da yükseleceğini tahmin etmiştim ta o zamanlardan alabildiğim kadar dolar alabilseydim şimdiye zengindim sözlük.

    ilgili entry
  4. sabah maaşımdan kalanla yine gidip aldığım gavur parası. daha önceden de bir miktar aldığımı yazmıştım burada. o günden bu yana dolar 16 kuruş arttı. birkaç yüz lira kar etmiş gibi görünüyorum ama aslında 2 hafta içinde ülkece %10 fakirleştik.

    yükseldikçe yükseliyor ve devlet bu gidişatı düzeltmek için hiçbir şey yapmıyor. he yapabilecekleri ne var onu da bilmiyorum.

    bundan sonra arttırdığım her kuruşu kendisine yatırmak en mantıklı iş gibi duruyor.
  5. abd ile ozdeslesmis olmasina ragmen, kanada, avustralya, yeni zelanda, singapur, tayvan, jamaika gibi bir cok ulkenin daha para biriminin ismidir.

    dolar ismi de bohemya'daki bir gumus madeninin isminden gelmektedir.

    joachimsthal (bugunku adiyla jáchymov) madeni --> joachimsthaler --> thaler --> tolar --> dolar
  6. yapacakları faiz arttırımıdır. ancak inşaat sektörü çökeceğinden ona da cesaret edemiyorlar, şuanda ülke apartman dairesi parabirimini kullanan bir bitcoin dünyası sanki. haşmetlilerin diğer sektörlerle pek işi yok, neyse iflaslar başlar yakında bu yükseliş hızlanır
  7. şu anda birçok kişi elini ovuşturup "doların ardmasının bizim iktidarla heç ilgisi yoh. ülkemizde çoh şügür ehonomig gıriz de yoh. bunlar hep dıramp yüzünde oluyor." diye sinsice sırıtarak, başkasını sömürerek kazandığı paraları dolara yatırarak kar kazancını örtbas etmeyle uğraşmaktalar.
    diğer bir kesim de "hay anasını 50 dolarımı keşke bozmasaydım. neyse allaha şükür bugünde açlıktan ölmedik." diyerek küçük hesapla kendini avutmakta.

    zaten ne geldiyse bu halkın başına her şeye şükür etme hastalığı yüzünden geldi. dört bir tarafını paragöz pisliklerin sardığı bir ülkede çıkarcılar, halkın şükür uykusundan uyanmamaları için her türlü saçmalıkları yapar: dolar olmuş 3.30 bize ne, abd düşünsün.
  8. bugün merkez bankası faiz arttırımına gitmesine rağmen 3.43'ü gören para birimidir.

    bu coşmanın altında avrupa parlamentosu'nun müzakereleri durdurma kararının etkisi oldu mu bilinmez.

    görünen o ki yıl sonunda 3.50'yi geçecek. buysa büyük çöküşün başlangıcı diyemiyorum zira o çöküş epey süredir var. asıl garip olansa hala "ekonomi çok iyi!" diye gezen cahil halk ve siyasetçiler.

    2001 krizi bu gelenin yanında güllük gülistanlık kalacak. çünkü artık ne düzgün yönetici var ne de satacak kamu malı.
  9. artık dizginlenemeyecek olan para birimi.

    şansımız varsa trump efendi bol bol dolar bastırır, dünyada dolar düşer. ancak o zaman biz de rahatlarız dolar konusunda.

    doları bir akarsu gibi düşünecek olursak, merkez bankası'nın uyguladığı politikalar da bu akarsuya çekilmiş bir barajdır.

    ara sıra bu barajda delikler açılır ve çeşitli yöntemlerle kapatılır bu delikler. eğer delik çok büyükse faizler arttırılır ve dışarıdan adam gelip "ben kapatırım bu deliği siz sıkıntıya girmeyin, ama ücretimi de isterim" der. biz de "sen yeter ki kapat, razıyız" deriz.

    işte yine bir gün bir delik açıldı ve devlet yöneticileri "amaan büyüsün de öyle kapatırız boş ver" dediler. o delik büyüdü, "harekete geçelim beyler" dediler ama bu sefer de en tepedeki yönetici "deliği kapatmayın, sizin yöntemleriniz dinimize ters. helal yoldan kapatın bu deliği" dedi.

    en sonunda baraj yıkıldı. en tepedeki yönetici "neyse dışarıdan adam getirin de deliği kapatsın" dedi. ama artık ortada baraj diye bir şey yoktu.

    bence artık türk lirasının cenaze namazını kılmaya hazırlanalım. yakında 5 tl'yi çok rahat görür bu gidişle.

    ne yeriz ne içeriz onu bilemem...
  10. sayesinde insanları sinir krizine sokan para birimi.

    izahı şöyle mümkün ama kederi öyle derin ki:

    yurtdışında dolar olarak maaşını alıp türkiye'deki hesabına düzenli olarak göndererek 2 senede ciddi bir miktar para biriktiren iş arkadaşım, doları bozdurup tl'ye çevirerek, piyasanın nabzını tuttuğunu iddia ederek belirlediğini uygun zamanlarda ise tl'sini de dolara çevirerek küçük karlar elde etmekte, sevincini gizleyemeden tısss tısss tıss diye gülerken yan sekmeden de doların gidişatını mesai saatleri içerisinde sinsice takip etmektedir.

    kendisine katılmadığım ve "olm 3 iniyo 5 çıkıyo onla uğraşacağıma mobeseden kars kağızmanı izlerim daha zevkli mk" diyerek küçük karlar hesabına çomak uzattığım için beni vizyonsuz olarak görmektedir.

    "gün olur devran döner, tavuk domalır horoz gömer." derdi hep bizim ömer. doların 3,50 ye ulaşacağından habersiz sevinç nidalarıyla "dolar 3,04 oldu lan, aha şimdi voleyi vurdum kardeş" diyerek elinde ne var ne yoksa hepsini develüasyonların yenemediği şanlı türk lirasına çevirdiği sahne gözümün önünden gitmeyen eskilerin piyasa nabzı tutucusu, şimdinin siki tutucusu arkadaşım işte o zamandan beridir gün boyu sövmeye, kendi kendine söylenmeye, garip tikler edinmeye başladı. kafama yazar kasa atmasından da endişeleniyorum açıkçası.

    dolar 3,60 olursa diye de nolur nolmaz hazırda sağlık ekiplerini bekletiyorum, hiç suni teneffüs felan yapamam elin fakirine. (*:düşene depiği fururum) (*:swh)