• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.86)
fight club - david fincher
oregon üniversitesinde yüksek lisansını yapan chuck palanhiuk'un uzak olmayan bir gelecekte geçen ve kafası karışık genç bir erkeği konu alan romanından yola çıkılarak çekilen fight club'da filmi anlatan, ünlü bir otomobil firmasında iyi bir işe sahiptir. tek düze yaşamı kronik uykusuzluk sorunuyla çekilmez bir hale gelmiştir. ailesi ve yakın bir arkadaşı olmayan jack doktorunun tavsiyesi üzerine kanserli hastaların terapi grubuna katılır. bu toplantılar esnasında marla'yla tanışır o da genç adam gibi hasta olmadığı halde grubun toplantılarına katılmaktadır. jack'in ve marla'nın çabaları tüketici kültürünün anlamsızlığına karşı bir duruştur adeta kariyer sahibi ama yanlız insanların bir tepkisi. jack'ın jenerasyonu ölü bir jenerasyondur. bir yolculuk sonrası evinin yanmış olduğunu gördüğünde arayabileceği tek kişinin yolculuk sırasında tanıştığı sabun satıcısı tyler durden olmasıda adeta bunun bir kanıtıdır. içilen birkaç biranın ardından park yerinde tyler, kahramanımızı kendine vurması için kışırtacaktır. aralarında başlayan bu kavga jack'in hayatını değiştirecektir. bir süre sonra jack tyler'ın yanına taşınır. tyler'ın liderliğinde bir dövüş kulübünün kuruluşuyla bu kulübde sayıları elliyi aşmamak kaydıyla genç erkekler birbirleriyle dövüşmeye başlayacaklardır. kısa sürede popüler hale gelen kulüp ve tyler durden hızlı bir şekilde bu ölü jenerasyonun mesihi haline gelir.


  1. kesinlikle kitabına yakışacak kadar iyi işlenmiş ve ince düşünülmüş bir filmdir. ancak filmdeki esas felsefeyi, hayatı ve diğer tüm detayları anlamak için muhakkak kitabı okunmalıdır. zira her zaman, her kitapta olduğu gibi en güzel detaylar yine filme aktarılamamıştır.
  2. mr.robot dizinin oluşumunda payı olduğu düşünülen film.
  3. chuck palahniuk'un aynı adlı romanından uyarlanmış film. kitabına olabildiğince sadık kalmış bir yapım diye düşünüyorum, her ne kadar kitaba göre biraz romantik kalsada. anlık karelere görüntü koyma fikrini ve çok daha fazlasını kitabı okumadan anlamak belki biraz beğeninin düşmesine sebep olabilir. ayrıca kitap ve filmin sonları oldukça farklıdır.
  4. acayip bir film!

    en net böyle açıklanabilir bence fight club. bir jenerasyonun gençliğini anarşist olarak geçirmesine neden olmuştur. kitap olarak muhteşem olan bir eser david fincher'ın ellerinde 7. sanatın mihenk taşlarından biri olmuştur. bir filmin hem hayvan gibi felsefi altyapısı olup hem de adeta bir iş makinası kadar sürükleyici olabileceğini göstermiştir. ayrıca sinema dünyasının en karizmatik karakterlerinden bir olan tyler durden'ını canlandırırkenki performansıyla brad pitt sadece "güzel bir yüz"den çok daha fazlası olduğu bir kez daha kanıtlamıştır. edward norton 'un zaten kanıtlaması gereken çok bir şey yok. helena bonham carter ise canlandırdığı marla singer karakteriyle bir çok kadın/erkek'in hayallerini süslemeye devam edecek gibi duruyor.

    yine favorim olan bir kaç replikle bitireyim;

    !---- spoiler ----!

    "tyler durden: the things you own end up owning you."

    "tyler durden: warning: if you are reading this then this warning is for you. every word you read of this useless fine print is another second off your life. don't you have other things to do? is your life so empty that you honestly can't think of a better way to spend these moments? or are you so impressed with authority that you give respect and credence to all that claim it? do you read everything you're supposed to read? do you think every thing you're supposed to think? buy what you're told to want? get out of your apartment. meet a member of the opposite sex. stop the excessive shopping and masturbation. quit your job. start a fight. prove you're alive. if you don't claim your humanity you will become a statistic. you have been warned- tyler."

    "tyler durden: listen up, maggots. you are not special. you are not a beautiful or unique snowflake. you're the same decaying organic matter as everything else."

    !---- spoiler ----!
  5. izlemeden kesinlikle spoiler yenilmemesi gereken filmlerden. spoiler yedikten sonra izleyenlerin filmin en etkileyici sahnesinde "ulan bilmesek güzel olurdu" yakarışları kulak çınlatıyor.

    "hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için" denilerek çekilmiş film. filmde işlenen çok ciddi bir felsefenin yanında insanın içindeki saldırganlık dürtüsünü gösterdiği sahneler çok etkileyici. ancak içinde sırlar barındıran tüm filmler gibi bu film içinde çok fazla miktarda teori ortaya atılması insanı "acaba?" sorusuna sürüklüyor. ancak bir çoğu da saçmadan başka değil bu teorilerin.

    izleyin, spoiler vermeden izlettirin. üzerine düşünecekseniz de düşünün ancak sıyırmayın, hoş olmuyor ^:swh^
  6. insanda tekrar tekrar izleme isteği uyandıran david fincher şaheseri. o kadar mı güzel? evet o kadar!
  7. sayısız defa izlediğim film ve kitaptan cevirmesi en başarılı filmlerden biridir. ayrica (bkz: chuck palahnuik) .

    sahip oldukların, sonunda sana sahip oluyor.
  8. hayran olduğum film. ayrıca kitabı da ayrı güzeldir. kesinlikle tavsiye edilir (1 kez değil onlarca kez izlemeniz)
  9. gün gelecek milyonlar
    - hit me as hard as you can.
    diyecek.
  10. yeraltı edebiyatını sevmeyenler sanırım bu filmi de sevmeyecekler.
    bir sürü acayip tip ve bunların sıradışı hikayesi.
    bu filmi defalarca izleyenlerin ne bulduğunu gerçekten çok merak ediyorum.
    kişilik bölünür de biri brad pitt mi olur? yoksa film onun için mi izlenir? martha gibi kaç kişiye rastlayabilirsiniz ömrünüzde?
    yahut karşılaşsanız sever misiniz?
    dayanışma derneklerini çıkarları için kullanan bu tipleri gerçek hayatta görseniz onlarla arkadaş olur musunuz? yoksa fellik fellik kaçar mısınız?
    yok efendim bu kurgudur diyenlere hımm! edebi kurgu cidden tadından da yenmiyor mu diye cevap verirsiniz.
    ben sevmedim zaten brad pitt'in oyunculuğunu da bir tek aşil tendonu kesilip ölürken beğenmiştim.
    bu filmi o da kurtaramamış, üzgünüm değilim. çünkü brad pitt bir edward norton değildir!
    bir amerikan history filmi çıkaramamıştır.
    ben filmi brad pitt için değil, edward norton için izlemiştim bir de kitabı okuduğum için.
    bu filmi o bile kurtaramamış, üzgünüm