1. (bkz: dsm-5) ile anksiyete bozukları kategorisinden çıkartılan psikiyatrik hastalık.

    yaygın bir terapi stratejisi sistemik desensitizasyondur. adım adım hastaya stres yaratan durumla hasta yüz yüze bırakılarak kompulsif davranıştan uzaklaşması sağlanır. bir diğer yöntem "düşünce durdurma" yöntemidir, kabaca hastaya obsesif düşüncesinin her aklına geldiğinde "dur" demesini öğretir terapist.

    bilişssel davranışsal terapi yöntemleri de kullanılabilir. okb hastalarında maladaptif bilinçsel algılar bulunur, örneğin elini 60 defa yıkamadığında bir akrabasının öleceği düşüncesi vs. bu yanlış şemalar terapi boyunca fark edilip terapi ile yerine daha rasyonel düşüncelerin koyulması amaçlanır.
  2. ruhun kanseri olarak da bilinen hastalıktır. keşke ölsem de kurtulsam dedirtir.
  3. süründürüyor efendim. esprisi olmayan bi meret. tesla işssiz güçsüz herifin biriymiş bildiğiniz üzere. afedersiniz aseksüel kendisi. vicdani sıkıntıları da var.

    şaka maka berbat bişey. karşı koyarsınız, o da ne anksiyeteniz azar. belki de uykusuzluktandır bilmiyorum. ama kendinize lanet ettirme potansiyeli var bunun.
  4. bu hastalığı görünce aklıma hep temizlik hastaları gelir. sanırım bunun nedeni trt belgeseldeki temizlik hastaları programı. denk geldikçe izlerim. insanlara yardım eden temizlik hastalarını gösteriyor programda. program ingiltere de çekiliyor. neyse fazla konudan sapmadan asıl yazma sebebime gelelim.

    asıl yazma sebebim dün haberlerde gördüğüm bir obsesif kompulsif bozukluk hastası kadının ölümü. kadın halk arasında kezzap olarakta bilinen tuzruhu ile çamaşırsuyunu karıştırmış ve çıkan klor gazını solduğu için ölmüş.

    öncelikle çamaşırsuyunu bilmeyenler için söyleyeyim kendisi klordan oluşuyor ve domestos diye bilinen temizlik maddesinin su ile seyreltilmiş hali. tuzruhu ise genelde sonu boşanmakla biten evliliklerde adam olamamış erkeklerin eski eşinin suratına attığı madde olarak bilinir. çok aşırı yakıcıdır. geçtim narin insan bedenini, döktüğünüz yerdeki taşları mermerleri bile delebilir. bu iki madde zaten tek başlarına zararlı iken karıştırıldığında 2 kat daha zararlı ve zehirli oluyor.

    sözlük ortamı genelde genç kişilerden oluştuğu için pek bilinmez diye tekrar ve tekrar söylüyorum, asla ve asla 2 tane kimyasal maddeyi birbirine karıştırmayın. aldığınız ürün kilo hesabı satılıyorsa satın aldığınız yere sorun karıştırırsam herhangi bir sorun olur mu diye. bir bilgisi yoksa veya emin değilse karıştırmayın.
  5. az önce fark ettim, başak burcu olmamdan mütevellit sahip olduğumu düşündüğüm hastalık.

    bir takım ayinlerden bahsediliyor. evden çıkmadan önce, dışarıda, okulda yapılan düzenli eylemler.

    gelelim bana. ben şaplak atıyorum. evet. evden çıkmadan önce popomu 2 defa şaplaklamadan çıkamıyorum evden. önce bana göre sağ arka cebimi "acaba cüzdan orda mı?" gerekçesi ile 1 defa. sonra "anahtarı unuttum mu?" diyerekten sol arka cebimi şaplaklıyorum.
    ardından telefonu kontrol etmek için sağ ön cebimi, en son olarak da "lan yoksa almamam gereken bir şey mi koydum sol ön cebime? akşama kadar boşa taşımayalım" diyerekten son bir şaplakla sol ön cebimin boş oluşlulukluğunu kontrol ediyorum.

    şaplaksız bir günüm olsun diye evden çıkamıyorum. çok üzüyor bu durum beni sözlük çok. ölecek miyim?
  6. obsesif kompulsif bozukluk (okb) kişinin günlük yaşamında yoğun kaygı ve strese yol açan günlük yaşamını olumsuz etkileyen, tekrar eden takıntı veya düşüncelerle tanınabilen bir psikiyatrik rahatsızlıktır. dsm 5 tanı kitabında obsesif ve kompulsif bozukluk olarak tanılanır.

    obsesyon takıntılı düşünce, fikir ve dürtüler iken kompulsiyon yineleyici davranış ve eylemlerdir. bunlar kişinin isteği dışında gelişip yoğun kaygı stres ve azımsanamayacak hallerde yoğun depresyona neden olurlar.
    OKB nedir