• izledim
    • izliyorum
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (9.37)
breaking bad
doktor, hasta olduğunuzu ve yaşamak için iki seneniz kaldığını söyledi... ne yapardınız? dünyayı gezmek, sevdiklerinizle vakit geçirmek, asla cesaret edemediğiniz bir şeyi denemek... tüm bunlar sizin için bir seçenek olabilir. ancak walter white için durum biraz farklı. the x-files'ın yapımcısı vince gillian'ın imzasını taşıyan breaking bad, ölümle yüzleşen sıradan bir adamın sıradışı hikayesini anlatıyor. walter, eşi ve engelli oğlu jr. ile new mexico'da tüm hayatını kurallara göre yaşayan kendi halinde bir kimya öğretmeniyken, ölümcül safhada akciğer kanseri olduğunu öğrenir. yaşamak için iki senesi kalmıştır. bu haberle sarsılan white, hayatının denklemini değiştirir. tüm günlük endişelerden ve toplumun dayattığı sınırlamalardan sıyrılarak yeni bir adama dönüşür... kimya bilgilerini farklı bir neden için, uyuşturucu üretip satmak için kullanan bir adam. amacı ölümünden sonra ailesinin geçinebilmesini sağlayacak parayı kazanmaktır. ancak işler kontrolden çıkar. basit bir aile babasının uyuşturucu çetesinin elebaşına dönüşmesinin komik ama aynı zamanda duygu yüklü hikayesini kaçırmayın. hele malcolm in the middle'ın babası bryan cranston, emmy kazandığı walter rolünde hayatının performansını sunarken.
  1. türk televizyon izleyicisine hitap etmeyen dizi. bizim insanımız basitlikleri sever, çünkü bu neden böyle acaba sorusu sordurmayan, kafa çalıştırmayı gerektirmeyen basit neden-sonuç ilişkisine dayalı gerilimler görmek ister. hepimiz haftada 5 dizi takip eden annelerimizi göz önüne getirelim, çoğu başka bir iş yaparken fonda ses olsun diye izliyor dizileri enstrümental müzik gibi. bu yüzden breaking bad tipi dizileri sevmiyoruz. öyle iki sezon sonra ortaya çıkan detaylar, başka dizilere, filmlere, kitaplara göndermeler, bulmaca gibi diyaloglar bize ters.

    peki ne gösteriyor bu dizi? lisede öğretmenlik yapan orta yaşlı yetenekli ama loser, karısı eve üç beş kuruş girsin diye internetten biblodur çerçevedir al-sat yapan bir adamın, çeşitli çevresel etkiler sonucunda nasıl zıvanadan çıktığını gösteriyor. dizi bir psikolojik gerilim aslında yani. mesela bizde olsa, kanser olduğunu öğrendikten sonra ertesi bölüm elinde molotofla yakarım bu gezegeni diye gezer. ama bu dizide bunu o kadar yavaş ve olağan seyrinde yapar ki hak da verirsiniz adama. bir karakterin evrimini, dönüşümünü izlersiniz. zaten amerikan seyircisi de bunu bir polisiye olduğu için değil, çok iyi bir aile trajedisi olduğu için seviyor.

mesaj gönder