• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.22)
bohemian rhapsody - bryan singer
bohemian rhapsody, queen grubuna, müziklerine, klişelere meydan okuyan ve kuralları yıkarak dünyanın en sevilen sanatçılarından biri haline gelen ikonik solistlerine bir saygı duruşu niteliği taşıyor. film, simgeleşmiş şarkıları ve devrimci sesiyle grubun meteorik yükselişine, mercury'nin yaşam tarzının kontrolden çıkması ile çıkan iç çatışmaya ve yaşamını tehdit eden hastalığına rağmen mercury'nin rock müzik tarihinin en büyük performanslarından birinde gruba liderlik ettiği live aid konserinin arifesinde muzaffer birleşme sürecine yayılıyor. bu süreçte de, her zaman bir aile gibi olan ve günümüzde dışlanmışlara, hayalperestlere ve müzikseverlere ilham vermeye devam eden bir grubun mirasını süslüyor. (beyazperde)
  1. 2018 yılı yapımı filmin başrollerinde rami malek, lucy boynton ve gwilym lee gibi isimler var. yönetmen koltuğunda her ne kadar bryan singer ismi görünse de dexter fletcherın da filme katkısı mevcut, bırakıp gitmeden önce. 134 dakika süren film boyunca queen şarkılarını dinleme imkanınız var. film yaklaşık 50 milyon $ bütçe ile çekilmiş ve bugüne kadarki hasılatı yaklaşık 450 milyon $ civarında. şimdi gelelim şahsi yorumlarıma. buyrun:

    !---- spoiler ----!

    öncelikle filme bir tür biyografi demek sanırım haksızlık olacaktır; çünkü tam olarak biyografik bir yapısı yok. yine de freddie mercury'nin hayatını "kabaca" sahneye taşımış olduğunu söyleyebiliriz.

    kimi hikayeler çok kısa tutulmuş; örneğin freddie'nin brian may ile tanışması ve onun grubuna dahil olması bölümü çabuk çabuk oluyor. tam olarak sindirilmemiş gibi geldi bana. grubun sahneye çıkması ve freddie'nin meşhur mikrofon icadı! her şey çok çabuk gelişiyor bu sahnelerde. yine de kötü değil.

    hikayelerin kronolojilerinde de hata var sanırım. queen grubunun dağılması ve live aid konserine çıkmaları arasında grubun tekrar bir araya gelmeleri söz konusu. hatta live aid konserinden kısa bir süre önce bir yerlerde söylemişlikleri bile var. dediğim gibi; bu bir biyografi olmadığından bu gibi oluşumları hata saymak doğru olmaz. film tamamen bir kurgudan ibaret ve freddie bu kurgunun içinde bir figür. tam olarak hayatını aramamız da pek anlamlı olmayacaktır. yine de bilenler için göze batan bir detay sanırım.

    filmde etkileyici olan bir çok öğe var: freddie'nin uyumsuz karakteri çok güzel anlatılmış. kız arkadaşı ve grubu ile olan ilişkilerinin benzerlikleri güzel yansımış sahneye. yine freddie'nin cinsel tercihi o kadar yumuşak ve üstünkörü ifade edilmiş ki hiç göze batmıyor ve fakat çok da güzel anlaşılıyor.

    film müzikleri bildiğiniz gibi: harika! queen'in söylediği parçalar da var, rami malek'in söyledikleri de var ki hepsi çok iyi olmuş bence. bir an için brian may'in saçlarını boyayıp oynattıklarını sandım. brian may'dan daha gerçek gibiydi.

    genel olarak film çekilmesi riskli bir filmdi kanımca. sonuçta tüm dünyada tanınan bir ikonun filmini yapmak tahmin edilenden daha zor olmalı. kanımca film bekleneni karşılıyor; fakat freddie mercury gibi bir müzik adamının filminden daha fazlasını beklemek hakkımız da saklıdır. yani demem odur ki film güzel; fakat sansasyonal bir film değil açıkçası. döneme damgasını vuracak felan değil. ülkemizde (bkz: müslüm - ketche, can ulkay) filmiyle aynı hafta vizyona girmesi filmi biraz daha parlatıyor. yine de film ortalamanın üstündedir kanımca.

    !---- spoiler ----!

    imdb puanı 8,3/10 olan film benim için de 8/10 puanı hak ediyor.

mesaj gönder